Reforme su nezaustavljive!

0

Srbija će omogućiti uslove za ulaganje: Učesnici panel diskusije
 

– Ideja skupa, koji su zvanično otvorili nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i premijer Aleksandar Vučić, bila je da se nemačkoj stručnoj javnosti pokaže šta Srbija želi da uradi u narednih nekoliko godina na planu sveobuhvatnih reformi – kazao je Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora ovog udruženja.

Članovi Foruma, koji se godinama bave produbljivanjem srpsko-nemačkih odnosa, uvereni su da "prijateljstva ne postoje između država, nego između naroda", dodao je Čadež.

Srpska delegacija je u diskusiji pod nazivom Novi početak prema Briselu – Srbija na putu ka EU, demonstrirala svoju odlučnost za promene.

Premijer Vučić je najavio usvajanje seta zakona koji treba da budu podsticajni za nemačke investitore i izneo cifre koji pokazuju da je Srbija trenutno najznačajniji partner Nemačke na zapadnom Balkanu. Potpredsednica Vlade Kori Udovički je dodala da je Vlada "veoma svesna da nema više vremena za odlaganje reformi".

 

Goran Svilanović, Marko Čadež i Aleksandar Vučić
 

Na pitanje moderatora diskusije i nekadašnjeg dopisnika FAC-a iz Beograda Mihaela Martensa o tome šta će se desiti ako ti rezovi budu suviše bolni za narod, Korički je uzvratila da je u Srbiji svest o tome da nešto radikalno mora da se promeni jako duboka.

– Veoma se vodi računa da reforme budu fer. Važno je da se oseti da teret nose svi – istakla je Udovički.

– Trenutna situacija je čak dobra, jer ne ostavlja više mogućnost da se bavimo odlaganjem, nego nas tera da pogledamo istini u oči i vidimo u čemu je problem – ističe ministar privrede Dušan Vujović.
 

Susret sa Šrederom

Srpska delegacija je u Berlinu razgovarala i sa nemačkim investitorima na sastanku koji su organizovali Dojče bank i Forum Srbija-Nemačka. Premijer Vučić se sastao i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, koji je 10. aprila boravio u Beogradu kao počasni gost Foruma Srbija-Nemačka. Premijer je takođe razgovarao i sa predsedavajućim Odbora za EU nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom.

 

On smatra da nemačke investitore ne treba vući za ruku, jer oni "sami dobro znaju koji je njihov interes", nego ih treba osloboditi problema za koje nisu kvalifikovani da rešavaju.

– Njihov posao je da se bave biznisom i kad dođu i kažu "imamo deset stvari", onda je naše da tih deset stvari rešimo – podvukao je Vujović.

Utiske nemačkih investitora koji već posluju u Srbiji preneo je Uve Berghajm, član Upravnog odbora nemačke kompanije Falke. Otvaranje pogona u Leskovcu, gde se zapošljava 550 radnika, donelo je, po njemu, pozitivna iskustva.

– Radnici su vredni i pouzdani, vlada razumna radna klima – rekao je Berghajm, ali je naveo da su bili naivni misleći da u leskovačkom regionu sa dugom tekstilnom tradicijom ima dovoljno kvalifikovane radne snage. Umesto toga su morali u potpunosti da obuče zaposlene, jer im je namera da u Srbiji ostanu narednih 20-30 godina.

Daleko neizvesnije od proizvodnje čarapa pokazalo se investiranje u medije u Srbiji, potvrdio je drugi nemački sagovornik Bodo Hombah. Nekadašnji vodeći čovek medijskog koncerna VAC se povukao iz Srbije jer je, kako je rekao, "uživo doživeo oligarhe u Srbiji, koji su unapred znali kakvu će odluku državni organi da donesu i pritom su uvek bili u pravu".

– To je bio razlog zašto sam protiv svog političkog ubeđenja odlučio da tamo više ne poslujemo.

On je, međutim, naglasio da ono što u novije vreme preduzima nova Vlada u Beogradu uliva nadu da je takva praksa postala prošlost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here