EPA

Do pre svega par dana pisali smo o neprestanim kišama i poplavama, da bi u utorak 27. decembra bila izdata upozorenja o toplotnim talasima za Južnu Australiju, Viktoriju, Tasmaniju, Novi Južni Vels i izolovane delove Zapadne Australije, sa temperaturama koje se kreću u rasponu od osam do 16 stepeni iznad proseka!

Tako su zabeležene temperature i do 40 stepeni Celzijusa, koliko je izmreno u Adelajdu.

Postavljeni su novi temperaturni rekordi za ovo doba godine, a Australija je doživela najtoplije vreme u dosadašnjoj letnjoj sezoni.

Južna Australija je u utorak imala najtopliji dan od januara 2021, a Melburn je u utorak uveče zabeležio najtopliju noć još od januara 2018. sa minimalnom temperaturom od čak 26 stepeni.

Očekuje se da će hladni front ublažiti vremenske uslove pre nego što dođe trodnevni toplotni talas od novogodišnje noći, koji najavljuje Biro za meteorologiju (BOM).

Visoke temperature zahvatiće delove Zapadne Australije, jugozapadnog Kvinslenda do severozapada NSW i severoistok Južne Australije. Takođe će biti pogođeni zapadni NSW, severoistočna Viktorija, jugozapadna Severna teritorija i veći deo Tasmanije.

Kristi Džonson, viši meteorolog u Birou, kaže da je toplotni talas kada tokom trodnevnog perioda imamo neuobičajeno visoke maksimalne i minimalne temperature, i dodala da se zdravstveni rizik pojačava jer potiče od akumulacije toplotnog stresa tokom uzastopnih dana.

– To je opasna situacija, jer toplotni talasi izazivaju mnogo zdravstvenih problema, čak i kod inače zdravih ljudi. Oni su jedni od najvećih ubica, jer uzrokuju više smrti i bolesti nego bilo koja druga vrsta prirodne katastrofe – naglasila je Džonson.

Osim toga, visoke temperature i vetar takođe, povećavaju rizik od požara.

– Zaista je važno da budete bezbedni oko vatri koje palite i neophodno je da se uverite da su potpuno ugašene i hladne na dodir pre nego što ih ostavite – istakla je Džonson.

Ministarka za hitne službe Viktorije, Gabrijel Vilijams je rekla je da državna vlada pokreće novu kampanju kako bi sprečila da se deca ostavljaju u automobilima tokom vrućih dana.

– Deca i bebe nisu u stanju da regulišu svoju telesnu temperaturu kao odrasli. Njihova telesna temperatura raste tri do pet puta brže od telesne temperature odrasle osobe, što može da dovede do tragedije, i to veoma, veoma brzo, za samo nekoliko minuta – naglasila je ministarka.

Prošlog leta su bolničari Hitne pomoći Viktorije pozvani da podnesu 410 izveštaja o ljudima zaključanim u automobilima širom države. Deca mlađa od 13 godina činila su 92,5 odsto slučajeva.

Hitna pomoć Viktorija je zabrinuta da bi trend mogao da bude gori ovog leta.

„Zabrinjavajuće je jer  brojke već rastu sa 113 slučajeva prošlog meseca“, navodi se u saopštenju Hitne pomoći i dodaje da je 1.228 slučajeva zabeleženo između 1. decembra 2021. i 30. novembra 2022. godine.

Izbegavajte sunce

Entoni Karlion, izvršni direktor Hitne pomoći Viktorije je rekao da postoje četiri saveta za koja veruje da su ključna kako se zaštiti od vrućine.

– Molimo vas da se hidrirate, pijte vodu tokom dana. Izbegavajte sunce, posebno u najtoplijim delovima dana. Proverite starije komšije, porodicu, prijatelje, uverite se da su bezbedni. I što je najvažnije, nikada ne ostavljajte decu u kolima – naglasio je Karlion.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here