commons.wikimedia
Rembrantov autoportret iz 1658.

Holandski slikar Harmens van Rajn Rembrant (1606-1669), jedan od najvećih u istoriji slikarstva, rođen je 15. jula 1606. godine.

Uradio je 650 uljanih slika, oko 300 gravira i gotovo 2.000 crteža, uključujući remek-dela kao što su “Noćna straža”, “Izgubljeni sin”, “Čas anatomije doktora Tulpa”, “Hristos kao baštovan”, “Dobri Samarićanin”, “Hodočasnici u Emausu”, “Suknari”, “Vitsavej”, “Jakov blagosilja unuke”, “Venera i Kupidon”, “Verenici”, “Flora”, “Danaja”, “Starica” i “Jevrejska nevesta”.

Rembrant je jedan od najuticajnijih ličnosti zapadnoevropske umetnosti 17. veka.

Psihološka dubina njegovih portreta i produbljena interpretacija biblijskih događaja koje je rado slikao, ostali su do danas jedinstveni i neponovljivi.

Njegovo slikarstvo stilski pripada baroku. Ovo doba je poznato kao zlatno doba Holandije, kada je ta zemlja doživela politički, privredni i umetnički procvat.

Čuvena Rembrantova “Noćna straža” u Rajksmuzeumu u Amsterdamu

Već za života Rembrantova dela su kopirana i imitirana. Posle njegove smrti kritičari, pristalice klasicizma, nisu imali visoko mišljenje o njegovom slikarstvu, ali su njegove slike bile omiljene i na ceni kod privatnih kolekcionara.

U 18. veku pojavili su se slikari u Nemačkoj i Engleskoj koji su bili nadahnuti njegovim delom. Rembrantov život postao je predmet različitih mitova i legendi.

Tek sredinom 19. veka pojavili su se ozbiljni istraživači njegovog života i stvaralaštva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here