Privatna arhiva
Slavlje Orlova posle Vrankovićevog gola

U prvoj utakmici posle rastanka sa dosadašnjim trenerom Vejnom O’Salivanom, Beli orlovi iz Boniriga su na svom terenu remizirali sa Central Koust Marinersima – 1:1.

U pravoj zimskoj večeri fudbaleri srpskog kluba su odigrali jednu od najborbenijih utakmica u poslednje vreme, ali su ipak morali da se zadovoljie sa bodom protiv aktuelnog šampiona Druge Premijer lige Novog Južnog Velsa.

Od samog početka Orlovi su imali terensku inicijativu, međutim bez izrazitih šansi. Od 20. minuta počele su da se ređaju prilike pred golom gostiju: ali najpre Pitereson, a zatim i Kadrić nisu bili dovoljno spretni. U ovom periodu meča igrao je samo Bonirig, o čemu svedoče i šanse Mekenzija, Vrankovića i Milera, koje su takođe otišle u nepovrat.

Tek posle pola sata gosti su prvi put zapretili i odmah poveli sa 1:0. Rupa u petercu Boniriga omogućila je igraču tima iz Gosforda Risu da pogodi mrežu. U 44. minutu sreća je bila na strani našeg tima, jer je napadač Marinersa sa tri metra, potpuno neometano pogodio krov stadiona umesto praznu mrežu.

Ako se za prvo poluvreme može reći da je Bonirig bio dominantniji, ali da je efikasniji bio Central Koust, u drugom poluvremenu sve je bilo na strani Orlova. Gosti nisu stvorili nijednu šansu, niti su uputili šut u okvir gola.

Bolja igra srpskog kluba konačno je krunisana u 56. minutu, kada je grešku golmana Marinersa kaznio David Vranković i izjednačio na 1:1.

Već u 60. minutu Asmir Kadrić je fenomenalnim šutem sa 20 metara podigao Bonirigovu publiku na noge, ali je njegov projektil otišao za malo iznad prečke. Strelac Vranković mogao je da postane heroj večeri, ali je njegov šut na dodavanje Pavićevića protivnički igrač očistio sa gol linije.

Svesni bodovnog deficita nakon nekoliko poraza, Bonirigovi igrači su ostavili srce na terenu. Bilo je želje i htenja tokom celog meča i navijači su svakako napustili teren zadovoljni viđenim i pored toga što je osvojen samo bod.

Pad koncentracije u zadnjoj liniji je boljka koja je bila evidentna i na ovom meču, i opet je skupo koštala Orlove, jer da nije bilo tog trenutka nepažnje osvojili bi ceo plen.

Ipak, želja za pobedom, šanse i trud su bili prisutni, što svakako hrabri pred drugu polovinu sezone, koja za srpski klub počinje iduće subote, kada gostuju lideru prvenstva, ekipi Sent Džordž Sitija. Vreme odigravanja meča biće objavljeno naknadno, a Bonirigu će pobeda na ovom susretu biti preko potrebna.

Ponove li izdanje iz meča sa Marinersima, dugo očekivane pobede počeće da se nižu, a nada da mogu da dođu do četvrtog mesta i plasmana u viši rang i dalje gori i greje navijače najpoznatijeg srpskog kluba u Australiji. Do kraja sezone u igri su još 33 boda, što je sasvim dovoljno da se nadoknadi trenutni veliki zaostatak za vodećim timovima.

Šansa pojačanjima

Privremeni trener Orlova Franko Konsentino je zajedno sa upravom Boniriga dao sve od sebe da podigne moral tima nakon niza loših rezultata. Takođe, ukazao je šansu i pojačanjima, koja su stigla u Bonirig početkom prošle sedmice.

Najpre je početkom drugog poluvremena u igru ušao povratnik Nikola Krljar, koji je doprineo čvršćoj i sigurnijoj igri u odbrani, a poslednjih četvrt časa odigrao je i napadač Kosta koji je stigao iz Markonija i dao naznake da bi mogao da bude značajno pojačanje za Orlove u nastavku sezone.

Debi Maksima Ježa

Utakmica protiv Marinersa ostaće upamćena i po debiju 17-godišnjeg Maksima Ježa u prvom timu Orlova. Talentovani Jež je u 88. minutu zamenio Kadrića, a podrška saigrača i publike sa tribina dala mu je krila i oslobodila ga treme, pa je u nadoknadi vremena stvorio kolosalnu šansu za pobedu, koja nažalost nije iskorišćena.

Jež je iz prve uputio centaršut sa leve strane i laserski precizno pronašao Pavićevića na ivici peterca, ali je napadač Boniriga glavom poslao loptu par ventimetara preko prečke. Neočekivano ubacivanje u vatru mladog fudbalera potvrda je da srpska zajednica ima talente i da bi eventualno stasavanje naših mladih igrača u prvotimce bilo od velikog značaja za oživljavanje kulta Belih orlova, koji je ovaj klub decenijama uživao u zajednici.

Suvišno je i pominjati da svaki prosečni srpski navijač želi da Bonirig stvori nove igrače poput Nikole Zonjića, koji će biti nosioci klupskih uspeha u narednim godinama.

NPL2 NSW

REZULTATI 11. kola: Beli orlovi – CK Mariners 1:1, Blektaun – Rejders 0:1, Spirit – Z. Sidnej 3:3, Hils j. – St Džordž siti 4:5, Tigrovi – Mauntis 3:1, St Džordž FC – Hakoa 1:0.

1. St. Džordž siti 11 7 2 2 29:17 23
2. Z. Sidnej 11 7 2 2 28:17 23
3. Spirit 11 7 1 3 30:15 22
4. Hakoa 11 5 3 3 18:10 18
5. Tigrovi 11 7 0 4 19:20 18
6. Mariners 11 5 2 4 30:20 17
7. St. Džordž FC 11 5 1 5 14:17 16
8. Rejders 11 4 1 6 12:19 13
9. Beli orlovi 11 3 3 5 17:17 12
10. Hils j. 11 3 2 6 18:27 11
11. Blektaun 11 3 1 7 9:22 10
12. Mauntis 11 1 0 10 13:41 3

Parovi 12. kola (22. i 23. maj): St. Džordž Siti – Beli orlovi, Z. Sidnej, CK Mariners, Rejders – Hils junajted, St. Džordž FC – Spirit, Mauntis – Blektaun, Hakoa – Tigrovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here