Ren: Ukidanje viza – poklon za Božić

0

"Nadam se da će ta dobra volja moći da se iskaže i u ovakvoj situaciji," rekao je Ren na konferenciji za medije u Briselu na molbu da prokomentariše inicijativu Slovenije da vize građanima Srbije budu ukinute 19. decembra, a ne 1. januara 2010.

 

 

Oli Ren nam "daje" božićni poklon pred kraj godine, ali je zaboravio da mi ne slavimo Božić kad i on – 25. decembra, već 7. januara
 

 

Povodom najave ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da će Srbija do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u EU, Ren je rekao da poštuje suverenitet Srbije kada se radi o tako važnoj odluci.

"Politika EU, zasnovana na obnovljenom konsenzusu o proširenju iz 2006. godine, zahteva da zemlja ima odgovarajući proces u implementaciji Prelaznog sporazuma pre nego što joj kandidatura za članstvo bude razmatrana. To je osnova naše pozicije," rekao je evropski komesar, kako prenosi radio "Dojče vele".

Stav Evropske komisije je da bi Prelazni sporazum sa Srbijom trebalo da bude odblokiran, podsetio je Ren. Prema njegovim rečima, veoma je važno što Srbija već jednostrano primenjuje Prelazni sporazum. Način na koji to Srbija radi, dokazuje da je ona sposobna da se nosi sa obavezama koje zahtevaju pristupni procesi, ocenio je visoki evropski zvaničnik.

"Napredovanje jedne zemlje ka članstvu u EU posao je za celu naciju i da bi bio uspešan mora biti zasnovan na najširem mogućem konsenzusu," podsetio je Ren napominjući da je posebno zadovoljan što u Srbiji vidi porast zalaganja za evropske vrednosti i čvršće veze EU i Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here