pixabay.com

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) danas, zbog pandemije koronavirusa, nije bila u mogućnosti da u Beču održi svoju tradicionalnu prvomajsku paradu, koja okupi obično oko 100.000 ljudi, ali je obeležila međunarodni praznik rada preko interneta i televizija.

Liderka SPO Pamela Rendi Vagner u svom obraćanju na konferenciji za štampu ocenila je da je koronavirus krizom došao kraj neoliberalizmu.

– Ovaj virus je podvukao crtu pod višedecenijsku priču konzervativaca, priču o opsednušćnošću tržištem i zaboravom na društvo – naglasila je Vagnerova.

Prvi maj, prema njenim rečima, simbol je solidarnosti i jedinstva društva, vrednosti koje su u korona krizi aktuelnije nego ikada do sada.

– Pandemija nam je pokazala koliko moramo da se oslanjamo jedni na druge, i koliko nam je potrebna snažna socijalna država i dobro organizovani javni zdravstveni sistem – konstatovala je Pamela Rendi Vagner.

Taj sistem i te vrednosti su konzervativne snage i Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca decenijama napadali.

– Pandemijom je njihov neoliberalni model doživeo neuspeh. Ideologija neoliberala i konzervativaca je ovom krizom gurnuta u prošlost – smatra liderka socijaldemokrata.

Ukazala je da je solidarnost više nego tapšanje “herojima svakodnevnice“ i više o zahvaljivanja na konferencijama za štampu vlade.

Rendi Vagnerova zahteva “restartovanje“ države i Evrope, dodajući da je neophodno izgraditi socijalnu državu, podstaći rast i zapošljavanje, kao i fer raspodelu troškova krize.

Istovremeno je ocenila da je vlada do sada dobro upravljala zdravstvenom krizom, ali je prekasno reagovala na ekonomske i socijalne posledice.

Navela je da je činjenica da Nemačka ima duplo manje nezaposlenih nego Austrija.

Rendi Vagner smatra da je vlada u odlučujućoj prvoj nedelji uvođenja restriktivnih mera premalo i presporo reagovala na masovne otkaze.

U svom obraćanju ona je zatražila smanjenje radnog vremena na 30 sati nedeljno, dodajući da je neophodno razgovarati o novoj raspodeli posla.

Poslednje smanjenje radnog vremena je izvršeno pre 40 godina, podsetila je ona, dodajući da se od tada mnogo toga promenilo digitalizacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here