Youtube/Printskrin

Misterija Bermudskog trougla je nešto što postoji već toliko dugo da su mnogi čak i zaboravili na nju, ali jedan stručnjak tvrdi da je ona konačno rešena.

U intervjuu za dokumentarac Secrets of the Bermuda Triangle koji je prvi put emitovan 2019, Nik Hačings tvrdi da se misterija Bermudskog trougla može rešiti putem geologije.

Prema enciklopediji Britanika, ovaj misteriozni trouglasti deo na severu Atlantskog okeana progutao je više od 50 brodova i 20 aviona koji su nestali bez traga.

Poznat je i kao “Đavolji trougao”, a prvi navodi o nestancima vode poreklo još iz 19. veka, ali Hačings kaže da ništa od toga nema veze sa natprirodnim silama ili vanzemaljcima.

On je u 60-minutnom dokumentarcu objasnio:

“Bermudi su u osnovi morska planina, to je jedan podzemni vulkan. Pre 30 miliona godina virila je iznad nivoa mora. Sada je erodirala i ostao nam je vrh vulkana. Imamo nekoliko uzoraka sa magnetitom. To je najmagnetičniji prirodni materijal na Zemlji”.

Hačings je napravio eksperiment u dokumentarcu u kome je mali komad ovog uzorka približio kompasu, čija igla je potpuno poludela i onemogućila navigaciju.

“Možete samo da zamislite kako je bilo starim moreplovcima koji su prolazili pored Bermuda. Sigurno je bilo uznemirujuće.”

To bi značilo da su se svi naprosto gubili i da tu nema neke velike misterije, a ima i onih koji kažu da procenat nestalih uopšte nije toliko veliki u odnosu na neke druge delove okeana.

Naučnik Karl Krušelnicki rekao je da je ovaj deo blizu Ekvatora i bogatog dela sveta, tako da je veoma prometan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here