Pexels

Bubuljice nastaju kada se mrtve ćelije kože, ulje i različita prljavština nagomilaju unutar pora. Komedogena kozmetika i šminka produbljuju problem jer kada prljavština i ulje blokiraju folikul, razvijaju se bakterije i upala. Bubuljicama su posebno skloni ljudi sa masnom kožom jer se njihove pore lako zapuše zbog viška ulja. Ako se bubuljice upale i postanu bolne, nastaje gnoj, nusproizvod imunog odgovora tela. Kako izgleda borba protiv bubuljica?

Najbolji su proizvodi sa salicilnom kiselinom ili retinoidima. Salicilna kiselina probija ulje i ulazi u dubinu pore izbacujući sve ono što je nagomilano. Što se tiče retinoida, ti antiage sastojci podstiču ćelijsku aktivnost, što sprečava nakupljanje mrtvih ćelija koje blokiraju pore. Jače formule dobijaju se isključivo na lekarski recept, ali i one slabije su veoma delotvorne.

Kako biste sprečili nastanak bubuljica, pri odabiru sredstva za čišćenje lica i hidratantne kreme, opredelite se za onu koja je bez ulja ili je nekomedogena.

Na bubuljice utiče i životni stil, pa se potrudite da uvek skinete šminku pre spavanja (da ne bi zapušila pore). Ne zaboravite da redovno čistite telefon ili bilo šta što dolazi u dodir sa vašim licem. Često menjajte jastučnice kako se bakterije i ulja ne bi nakupili i preneli na lice.

Bubuljice nemojte istiskivati jer ćete pogoršati upalu i stvoriti ožiljke. Posetite dermatologa koji će ih istisnuti ili uraditi hemijski piling i tako smanjiti izbijanje novih. Glavno pravilo za negu lica glasi da što manje čeprkate po njemu, to bolje.

Ukoliko ipak želite da se sami izborite sa bubuljicama, pratite ove korake: odmah nakon čićenja kože, na lice stavite topli mokri peškir koji će proširiti pore. Jagodicama prstiju nežno stisnite kožu oko bubuljice. Ako nakupljeni sadržaj ne izađe iz dva pokušaja, treba da odustanete. Prejak pritisak, forsiranje i gnječenje imaju kontraefekat i dovode do stvaranja ožiljaka. Kada završite sa istiskivanjem, nanesite sredstvo sa benzoil peroksidom koji će se pobrinuti za eliminaciju bakterija. Izbegavajte šminkanje sve dok ranica na licu ne zaraste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here