Prirodna sredstva, jeftina i uvek pri ruci, oteraće neprijatne mirise iz vašeg doma bolje nego kupovne hemikalije…

Veštački osveživači vazduha predstavljaju veliki problem za ljude koji su podložni raznim alergijama. Javljaju se kijavica, svrab ociju, glavobolja… posledica mogu biti i astma i ekcem. Zato je mnogo pametnije i zdravije da se kuhinjski mirisi odstrane na potpuno prirodan način.

Evo kojim ćemo se prirodnim sredstvima rešiti neprijatnih mirisa:

Ulje mirte
Na dobitku ste ako u kuci imate etericno ulje mirte (prodaje se u apoteci). Nekoliko kapi sipajte u vodu za pranje pokućstva ili poda – ne samo što će vam poboljšati raspoloženje, vec će i negovati drvo. Možete nekoliko kapi da rastvorite u vodi, sipate u flašu sa raspršivačem i isprskate sav pod u kuci, posebno parket.

Karanfilić
Nenadmašna kombinacija za mirisno osvežavanje prostorija preko zime svakako je pomorandža ili limun u koje je zabodeno nekoliko karanfilića. Mirisaće prijatno, ali ne i previše intenzivno. I ne brinite, plod će se osušiti, ali se nece ubuđati.

Lavanda
Miris iz kuhinje uklonićete pomoću činijice vrele vode s 2-3 kapi lavandinog ulja. Protiv neprijatnih mirisa i moljaca u ormanu pomažu suvi cvetići lavande, koje ćete spakovati u platnene kesice ili najlon-carape.

Šibice
S kutijom šibica pored toaleta dobro ste naoružani za borbu sa svim neprijatnim mirisima. Upalite drvce, prođite njime po kupatilu, ugasite ga i udahnite. Kao alternativa može da posluži sveća.

Limun
Koru isceđenog limuna poređajte po radijatioru ili drugom grejnom telu i po celoj prostoriji raširiće se prijatan miris. Ako imate kamin, koru ubacite u vatru. Limunov sok „leči“ vazduh i od duvanskog dima, a mirise crnog i belog luka i farbu lako skida sa prstiju.

Kafa
Ona bukvalno usisa mirise iz okoline – ta osobina čini je idealnim dezodoransom za kuhinju. Dve kašičice mlevene kafe sipajte na tacnu i sve ce ponovo zamirisati na sveže. Isti efekat postići ćete i socom.

Esencija
Razblažite vodom u odnosu 1:3 u odgovarajucćoj dubljoj posudi i u zadimljenoj sobi desiće se čudo – miris duvanskog dima ce iščileti! Ali ako u kući imate mačku, ovaj metod borbe protiv ustajalog dima nije baš najbolje rešenje, jer mačke ne podnose sirće.

So
je pravi spasilac u prostorijama s mnogo vlage, kakvo je kupatilo. U činijicu sipajte so i menjajte je na nekoliko dana. I miris crnog luka s ruku brzo nestaje ako ih istrljate solju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime