pixabay.com

Na ceremoniji “Dana severnih teritorija”, koja se održava svakog 7. februara u Japanu, vlada Japana i građanska udruženja kritikovali su danas Rusiju zbog “ilegalne okupacije” Južnih Kurila, grupe ostrva između japanskog Hokaida i ruske Kamčatke koje Japan naziva “Severnim teritorijama”.

“Apsolutno je neprihvatljivo da Severne teritorije još nisu vraćene ni 77 godina nakon ilegalne sovjetske okupacije”, stoji u saopštenju koje je usvojeno na ovogodišnjem “Danu severnih teritorija”.

Premijer Japana Fumio Kišida je izjavio da vlada ostaje pri stavu “da će tražiti rešenje teritorijalnog spora sa Rusijom i potpisati posleratni mirovni ugovor uprkos trenutnom lošem stanju bilateralnih odnosa Rusije i Japana”.

U saopštenjima sa okupljanja 2019. i 2020. godine nije korišćen izraz “ilegalna okupacija”, verovatno da bi se izbegao porast tenzija između Tokija i Moskve, ali se u poslednje dve godine retorika Japana zaoštrila.

Japan tvrdi da je Sovjetski savez nelegalno zaposeo ostrva Etorofu, Kunaširi, Šikotan i grupu ostrva Habonai nedugo nakon kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu 1945. godine.

Rusija tvrdi da je zauzimanje ovih ostrva bilo legitimno.

Zbog ovog teritorijalnog spora Japan i Rusija nikada nisu potpisali mirovni ugovor kojim bi i formalno bio okončan rat.

Odnosi Japana i Rusije su se dodatno pogoršali nakon 24. februara prošle godine, kada je Rusija započela napad na Ukrajinu, a Japan se pridružio sankcijama zapadnih zemalja protiv Moskve.

1 COMMENT

  1. bolje bi bilo da se izvinu kini i koreji jer je fasisticka vlada japana bila agresor a izgleda jos tinja u njima klica zla.nagovoreni su da kupe oruzije od amerike pa ce onda cesce izazivati probleme uz potporu amera.to je providan nacin vec dugo godina u upotrebi od strane agresora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here