Rezervisti traže svoje ratne dnevnice

0

Traže svoje dnevnice: Rezervisti u Kraljevu

 

 

Sreten Lazović, predsednik Udruženja ratnih vojnih veterana Raškog okruga iz ratova od 1991. do 1999. godine, kazao je da se oko 8.000 ljudi nalazi na spisku vojnih rezervista Raškog okruga, od kojih je 3.000 tužilo državu zahtevajući isplatu ratnih vojnih dnevnica.

– Ovo predstavlja otežavajuću okolnost za nadležne, jer se naš problem više ne može staviti ad akta. Uprkos brojnim peripetijama tokom ovih sudskih sporova, prebacivanja nadležnosti sa jednog suda na drugi, navodnih zastarevanja predmeta, mi nećemo odustati – naveo je Lazović.

Valjali kada se ratovalo

– Samo u Kraljevu je sahranjeno 77 ratnih vojnih rezervista. Nas što smo preživeli, sada ranjavaju nepravdom. Izgleda radnici i seljaci, kojih je najviše među rezervistima, valjaju državi samo kada se ratuje – smatra Sreten Lazović, predsednik Udruženja ratnih vojnih veterana Raškog okruga.

Na protestnom skupu, vojni rezervisti iz Raškog okruga zahtevali su od vlasti da budu ravnopravno tretirani sa rezervistima iz Beograda i ostalih delova Republike Srbije.

– Mora se prestati sa primenom dvostrukih aršina kada su u pitanju isplate vojnih ratnih dnevnica. Nije pravedno da u Nišu i Leskovcu budu isplaćene, a nama se još duguje – kazao je Lazović.

On je naveo da je prilikom nedavnog susreta sa ministrom za rad i socijalna pitanja Rasimom Ljajićem, dobio uveravanja da će država sve učiniti da pomogne vojnim rezervistima Raškog okruga.

Lazović je rekao da je u proseku svaki vojni rezervista proveo na ratištima bivše Jugoslavije 78 dana, i da država svakom od njih pojedinačno duguje 3.500 dinara po ratnom danu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here