Rezolucija o Srebrenici bez ”genocida”

0

 

Rezolucija o Srebrenici trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije pre 1. marta

 

"U tekstu rezolucije o Srebrenici neće biti upotrebljen pojam genocid, kao što je slučaj u presudi Međunarodnog suda pravde i tekstu rezolucije Evropskog parlamenta. Umesto osude srebreničkog genocida, srpski poslanici imaće priliku da osude ratni zločin u tom gradu", piše ovaj list.

 

”Ostaje nejasno ko je okupio pomenuti tim stručnjaka. Dok neki iz vladajućih stranaka tvrde da se sve dešava pod okriljem kabineta predsednika Republike Borisa Tadića, drugi insistiraju da o tome ne mogu da govore", navodi se u članku novina i navodi da će, po završetku teksta rezolucija, biti obavljene i konsultacije sa šefovima opozicionih poslaničkih grupa, s ciljem dobijanja što šire podrške u parlamentu.

 

Tekstovi obe rezolucije Skupštine Srbije kojima će, s jedne strane, biti osuđeni svi zločini počinjeni tokom rata na prostoru SFRJ, dok bi se druga odnosila samo na srebreničke događaje, trebalo bi da se nađe na dnevnom redu skupštine pre 1. marta, kada počinje redovno prolećno zasedanje.

 

Obe rezolucije najverovatnije će predložiti poslanički klubovi stranaka koje čine Vladu Srbije – "Za evropsku Srbiju", koalicija oko Socijalističke partije Srbije /SPS/ i G17 plus, iako predsednik parlamenta Slavica Đukić Dejanović ne isključuje mogućnost da te dokumente predloži i sama Vlada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here