Rezolucija o Srebrenici u martu

0

 

Ona je rekla da se oko tog teksta vodi "intenzivna aktivnost unutar poslaničkih grupa" i da će sledeće nedelje sazvati kolegijum Skupštine Srbije na kojem bi trebalo da bude zauzet zajednički stav svih poslaničkih grupa u pogledu sadržaja tog dokumenta.

 

"Nema definitivnog teksta. Ima varijanti o tome kako bi mogao izgledati taj tekst i onog momenta kada ga budemo imali, mi ćemo vrlo brzo doneti odluku o sednici na kojoj će biti raspravljano o njemu i izjasniti se", rekla je Đukić Dejanović novinarima u parlamentu.

 

LDP: Bolje prava nego besmislena

 

Poslanik LDP Zoran Ostojić je izjavio danas da bi voleo da je tekst rezolucije o Srebrenici gotov i da je bolje usvojiti pravu sa 126, nego besmislenu

sa 250 poslanika. Ostojić je rekao da se u LDP-u nadaju da su njihove teze našle mesto u "toj rezoluciji koju negde neko piše", ali da će to znati kada tekst bude došao u Skupštinu. "Duboko se nadam da kada taj papir dođe da ćemo u Skupštini imati prilike da o njemu razgovaramo, da otklonimo ono što nije dobro da bi, potom ona bila usvojena u parlamentu", rekao je Ostojić.

Predsednica srpskog parlamenta je objasnila da će tekuća sednica parlamenta biti završena početkom naredne sedmice i da će posle toga zakazati sednicu na kojoj će biti razmatrana rezolucija o Srebrenici.

 

Đukić Dejanović je precizirala da poslanici parlamentarne većine "imaju dve-tri varijante" tog dokumenta, da su one "u opticaju" u razgovorima sa poslanicima ostalih stranaka i da će predlagači biti poslanici vladajuće većine.

 

Ona je ocenila da poslanici "Za evropsku Srbiju" imaju najintenzivniju aktivnost u tim razgovorima i da oni komuniciraju sa svim drugim poslanicima.

 

Ona je precizirala da se u tim razgovorima govorilo i o korišćenju termina genocid, kao i o tome da li će se u tom dokumentu pozivati na odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, da li će biti osuđeni svi ostali zločini i da li će biti iskazano duboko poštovanje i saučešće onima koji su u Srebrenici izgubili najmilije.

 

Na konstataciju novinara da je zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić rekao da nijedan poslanik te stranke ne učestvuje u pisanju teksta, Đukić Dejanović je navela da ta poslanička grupa ima takođe dve-tri varijante predloga tog dokumenta.

 

Predsednica parlamenta je podsetila da su poslanici D S S i NS skupštini ranije dostavili svoj predlog dokumenta u kome su osuđeni svi zločini, pa i Srebrenica, kao i da je LDP dala svoje sugestije.

 

"Svi poslanici su upoznati i sa tim tekstovima i sa razgovorima oko mogućeg teksta, o tome kako će on definitivno izgledati", rekla je Đukić Dejanović.

 

Na pitanje koji je stav SPS o terminu genocid koji je naveden u presudi suda u Hagu, Đukić Dejanović, koja je i potpredsednica SPS, odgovorila je da je to činjenica koju prihvataju sve stranke, a ne samo socijalisti.

 

"Pozivanje na bilo koji dokument koji je već usvojen nije sporan. SPS je za kompromise od početka i tu neće biti problema", rekla je Đukić Dejanović.


DSS: Nismo videli tekst rezolucije

 

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da njeni poslanici uopšte nisu videli bilo kakav tekst rezolucije o Srebrenici i da se sve što znaju o tome zasniva na spekulacijama u medijima. Aligrudić je novinarima u parlamentu kazao da je u skupštinskoj proceduri predlog rezolucije koju je podnela ta poslanička grupa. On je podsetio da se tim predlogom osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostorima bivše SFRJ "uključujući i apostrofiranje zločina u Srebrenici i bez pravljenja razlike u pogledu nacionalnosti žrtava, pa i onih koji su izvršili zločine".

"To je po nama jedina mogućnost, a sve ostalo je politikanstvo koje je uvezeno sa određenim ciljem", rekao je Aligrudić i dodao da pitanje pravne kvalifikacije nije za rezolucije, već je to pitanje koje se tiče sudova koji donose odgovarajuće presude.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here