Grupa argentinskih ribara u pronašla je na obali potoka Alegre, poslednje stvorenje za koje su msilili da će ikada videti. Savršeno očuvan fosilni ostatak oklopa sisara gliptodona starog 10.000 godina…

Glipodon je živeo je tokom Pleistocena, odnosno tokom ledenog doba. Živeo je u Argentini a ribari su ga pronašli ukopanog u mulju, tačnije pesku, nedaleko od Buenos Airesaa.

Fosilni oklop je školjka izumrle životinje koja je bila nalik armadilou i koja je lutala Južnom Amerikom tokom pre ledenog doba.

Lokalni ribar Imanol Ojeda pronašao je oklop Gliptodonia. On je rekao da je ispod peska pronašao tvrd predmet i, nakon što je nožem očistio prljavštinu, otkrio da je u pitanju nekakav oklop.

Oscar Vikue iz Paleontološkog rezervata Marcos Paz, rekao je da čvrsti oklop pripada glipodonu, a da je školjka ostala 98 odsto netaknuta te ju jue nazvao “veoma dobro očuvanim fosilnim primerkom”.

Jedan od loklanih ribara, Rodolfo Cuenca, rekao je da se od tad građani ponose istorijskim fosilnim ostatkom glipodona koji potiče iz njihovog grada Ezeiza u Argentini.

 

 

Ovo je drugi put da su ostaci gliptodona – vrste gliptodonta – pronađeni u tom području nakon što je poljoprivrednik Jose Antonio Nievas video ono za šta je verovao da je jaje dinosaurusa u blatu 2015. godine.

I danas u Americi postoje njihovi potomci, tih malenih životinjica koje nastanjuju pustinje – armadilo ili oklopnik.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here