EPA-EFE/Fabio Frustaci
Papa Franja

Ruska kultura se ne može ukidati zbog političkih pitanja, izjavio je papa Franja, komentarišući nedavnu situaciju sa obraćanjem mladim ruskim katolicima.

– To je bio dijalog sa mladim Rusima. Na kraju sam uputio poruku koju uvek ponavljam: preuzmite odgovornost za svoje nasleđe – rekao je on novinarima u avionu, vraćajući se sa apostolskog putovanja u Mongoliju.

Prema njegovim rečima, govoreći o nasleđu kao primer je naveo “ideju Velike Rusije”, jer je “rusko nasleđe veoma dobro i veoma lepo”.

– Pomislite na književnost, na muziku, na Dostojevskog, koji nam danas govori o zrelom humanizmu razvijenom u umetnosti i književnosti – rekao je on.

– Ruska kultura ima veliku lepotu i dubinu i ne treba je ukidati zbog političkih problema. Rusija je imala mračne godine, ali nasleđe je uvek ostajalo – rekao je papa, prenosi “Korijere dela sera”.

On je naglasio da je o Velikoj Rusiji govorio više u kulturnom, nego o geografskom smislu, pa mu je palo na pamet “ono što je učio u školi” o Petru Prvom i Katarini Drugoj.

– Možda je bilo pogrešno, neka kažu istoričari – zaključio je papa Franja.

Papa Franja je 25. avgusta razgovarao putem video-linka u okviru Sveruskog susreta katoličke omladine u Sankt Peterburgu, gde je rusku omladinu nazvao naslednicima velike Rusije i pozvao je da ne zaboravlja na ovo nasleđe. Papine izjave u kojima se pominju Petar Prvi i Katarina Druga izazvale su kritike zvaničnog Kijeva i Ukrajinske grkokatoličke crkve.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here