Pored toga što je kozmetologija dosta napredovala, mnogi recepti za negu izmišljeni još pre mnogo vekova i dalje su interesantni, a kozmetički brendovi i spa centri ih rado koriste. Otkrivamo vam nekoliko starih, ali dobrih rituala koji su aktuelni danas, kao i pre mnogo godina.

Turska: Ružino ulje

Konkubine u lokalnim haremima, koji su postojale vekovima, imale su mnoge tajne lepote. Ali najpopularniji alat za lepotu bilo je dragoceno ružino ulje, čija je proizvodnja bila neverovatno skupa. Ulje su dodavale u maske za lice, mirisne kupke i kreme.

Danas većina turskih brendova proizvodi kozmetiku baziranu na ružinoj vodici, s obzirom na popularnost organskih proizvoda. Ulje ruže sadrži antioksidante i hranljive materije koje ga čine jedinstvenim lekom za bilo koji tip kože. Bez obzira da li patite od povećane masnoće, povećanih pora, suvoće ili osetljivosti, ulje ruže će pomoći da se rešite ovih problema. Vraća elastičnost i ubrzava proizvodnju kolagena i elastina, te je idealno za negu lica i tela nakon 30 godina.

Francuska: Kreme za ruke i balzami

Istorija francuske kozmetologije počela je sa lekarima Marije-Antoanete, koji su morali da stvore kremu za negu ruku. Kraljica Francuske je bukvalno bila opsednuta kožom ruku dok je bila mlada, tako da je na dvoru imala nekoliko kozmetologa. Pre spavanja, stavila bi balzam na ruke, a zatim rukavice kako bi povećala efikasnost (usput, ovako nas mnogi savetuju da radimo i danas). Početkom i sredinom 20. veka u Francuskoj očuvana je strast za negom kože ruku: najpopularnija procedura među stanovnicima Pariza bili su vosak i maske od ulja.

Finska: Sauna

Devojke iz Finske su imale nešto da se suprotstave turskim hamam parnim kupatilima. Finska sauna je odličan način za borbu protiv prekomerne težine, bolesti nervnog sistema i smanjenog imuniteta. Boravak u sauni se može uporediti sa nekim vrstama fizičke aktivnosti na sposobnost sagorevanja kalorija. Pa, ako ovo kombinujete sa hidratirajućim sredstvima, onda možete dugo zaboraviti na suvoću, ljuštenje i oticanje.

Indija: Kurkuma

U Evropi i zapadnim zemljama, popularnost kurkume dobija na zamahu, a u Indiji se odavno koristi ne samo kao začin. Čak i u davna vremena, kurkuma je dodavana maskama za lice i kosu: ima visoku antiseptičku aktivnost, inhibira proliferaciju bakterija i gljivica koje uzrokuju akne i perut. Kurkuma takođe tonira kožu i doprinosi borbi protiv slobodnih radikala. Inspirisana njenim svojstvima, Miranda Ker je u svoj kozmetički brend uključila masku za čišćenje sa ovom predivnom komponentom.

Kina: Akupunktura

Metod lečenja sa istorijom od 2000 godina već dugo dokazuje svoju efikasnost ne samo u lečenju astme, glavobolje ili problema sa leđima. Akupunktura pomaže pri mršavljenju onima koji pate od nekontrolisanog prejedanja. Vremenom se hormoni stabilizuju, a problemi sa nepravilnostima ciklusa i povećana razdražljivost nestaju.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime