Printscreen/Youtube
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode kaže da Kosovo ne treba da rizikuje ukoliko namerava da uđe u Savet Evrope sledećeg meseca i da bi trebalo da pokrene implementaciju ZSO pre nego što Savet ministara Saveta Evrope u maju da konačnu reč o pitanju članstva.

– Nemačka je jako dobro lobirala kod zemalja članica da se sa tim pitanjem krene napred, da je odobre i to se i dogodilo – rekao je Rode.

Dodao je da je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani bio jedan od uslova za napredak Kosova ka članstvu u Savetu Evrope, ali je naglasio da to ne treba da bude ugroženo u narednim koracima.

– Sada imamo raspravu u Parlamentarnoj skupštini i glasanje. I rekli smo da je Kosovo važno za zaštitu prava manjina, stoga treba da bude deo Saveta Evrope. Sada dolazimo do pitanja Zajednice srpskih opština. Sada nam je potrebna većina za ovo pitanje i Vlada ne treba da rizikuje, jer treba da odvedemo Kosovo u SE. Jasno želim da kažem da taj proces napretka ne treba zaustavljati – rekao je Rode.

Istakao je da pitanje ZSO čeka na implementaciju već 10 godina, te da u međunarodnoj zajednici postoji očekivanje da će Kosovo krenuti napred.

– Da bismo uspeli u Savetu Evrope, Kosovo mora da napravi nacrt statuta ZSO što predstavlja poštovanje prava manjina. Zato pokušavam da pojasnim da nam je potrebna većina u Savetu Evrope a ta većina se postiže napretkom Vlade Kosova i ne treba da rizikujemo. Da bi se stvorila pozitivna atmosfera, nije dovoljno samo reći da je rešeno pitanje vezano za zemljište manastira Dečani jer se i to desilo u poslednjem trenutku. Važno je sprovođenje vladavine prava i da se sve obaveze moraju sprovesti da bi se postigao cilj – rekao je Rode.

2 COMMENTS

 1. САМО ЛАЖЕТЕ
  И ПОМАЖЕТЕ албанце
  НЕМА ДОГОВОРА
  СВЕ ШТО ПОТПИШЕТЕ
  ТО СЕ НЕ ИСПУНИ

  🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here