Rodi me majko i učlani u DS

0

Život se uglavnom sastoji od snova i maštanja na jednoj i surove stvarnosti na drugoj strani. Nekome ta stvarnost donosi probleme, težak život i besparicu, preživljavanje do sudnjega dana, a nekome, bogami, odjednom sine pred očima kao da ga je bog pogledao.

Među ove druge nesumnjivo spada Zoran Živković iz Niša. Da, to je onaj Živković koji je, nakon ubistva Zorana Đinđića, postao predsednik Vlade Srbije. Ni kriv ni dužan. Ne verujem da je tako nešto sanjao ni u najslobodnijim mladalačkim maštanjima. Ali, dogodilo se. Sad, kakav je Živković bio predsednik i nije toliko važno za ovu priču. Mada ima onih koji kažu da je vrlo važno.

Kako god bilo, Živković se na mestu predsednika Vlade zadržao relativno kratko; izbile su neke silne afere i on je podneo ostavku. Usledili su vanredni izbori. Na tom biranju Demokratska stranka, u kojoj je Živković bio zamenik predsednika, ne prolazi baš najbolje, uskoro Boris Tadić postaje predsednik demokrata (Živković je verovao da je on bio bolji izbor) i događa se nešto sasvim logično; Živković kreće da se obračunava sa sopstvenom strankom. Ali ne tako što je, kao Čeda Jovanović, osnovao drugu partiju, već ostaje u DS-u i kroz medije kritikuje i Tadića i svoje stranačke saborce.

Nije Živkoviću vreme prolazilo samo u tome. Za vrlo kratko vreme počeo je da se bavi vinima i uzgojem vinove loze, pa je danas jedan od najvećih vinogradara u Srbiji. Stari uzgajivači vinograda i vlasnici podruma vina sa dugogodišnjom tradicijom tvrde da je u ono što Živković poseduje trebalo da se uloži skoro milion evra. Samo u podizanje vinograda i održavanje, bez podruma, opreme, infrastrukture.

Uz sve to, prema pisanju beogradskih medija, Živković danas vozi džip vredan 70.000 evra, ima kuću, stan, vlasnik je i suvlasnik nekoliko preduzeća, živi na visokoj nozi. Otkuda pare? Kada su ga izabrali za predsednika Vlade Srbije podneo je imovnu listu iz koje se moglo videti da poseduje samo stan i automobil star deset godina.

Otkuda odjednom, iz čista mira, za samo nekoliko godina, toliki novac? Živković kaže da mu je dala država, iz fondova predviđenih za razvoj poljoprivrede. Država ćuti, a upućeni tvrde: ako mu je i dala to nije ni treći deo onoga što Živković danas poseduje.

Još jedan bivši potpredsednik Demokratske stranke i potpredsednik u Đinđićevoj i Živkovićevoj vladi, Čedomir Jovanović, pripada onoj kategoriji kojoj se život nasmejao. Ovih dana preselio se iz dedinjske vile u dupleks stan na Novom Beogradu, veličine oko 140 kvadrata.

 

Na stotine dosadašnjih javnih pitanja odakle mu novac za život o kojem ostali Srbi samo sanjaju, Čeda ne odgovara. Kaže, da je to njegova stvar. Novinari su utvrdili da trenutno na ruci nosi pozlaćeni "omega" sat vredan sedam hiljada evra. Prošle godine je imao "fensi 2" sat od tri hiljade evra.

Možda sve ovo i nema veze sa bogom i sudbinom. Izgleda da put do opisanih života u Srbiji vodi preko pozicije potpredsednika Demokratske stranke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here