Rodnom kraju skulptura iz Beča

0

Poznati bečki slikar poreklom iz Vršca Robert Hamerštil poklonio je svoj skulptorski prvenac "Vojvođanska majka" rodnom gradu koji mu je pre neku godinu podario zvanje počasnog građanina.
Skulptura je otkrivena u čast obeležavanja Likovne kolonije "Paja Jovanović", a osim autora i domaćina iz Vršca, na otvaranju kolonije se pojavio i ambasador Austrije Ajgner Johans.
– Skulptura odražava veliku ljubav autora prema majci Terezi, ali i svim majkama i to u vreme kad nas je zadesila prirodna katastrofa. Ona predstavlja povezivanje, saradnju, nadu i solidarnost dvaju naroda – rekla je članica opštinskog veća Aleksandra Panić.
Obraćajući se gostima, Hamerštil je istakao da je Vršac napustio kao dečak i da mu je zauvek ostao u sećanju.
-Tokom svog života obišao sam ceo svet. Uvideo sam da su naše vojvođanske majke ekstremno jake i nadam se da sam u u ovoj skulpturi uspeo to da iskažem – rekao je autor Hamerštil.
Sa umetnikom u Vršac došla je brojna delegacija Muzeja Leopold iz Beča. Akademski slikar Zvonko Santrač je rekao da je u pripremi odabir dela iz Likovne kolonije "Paja Jovanović" za izložbu u Beču, a prihod ide za ugrožene od poplava u Srbiji. Predsednik opštine Čedomir Živković se zahvalio autoru skulpture i naglasio da će ona doprineti kulturnoj i turističkoj ponudi grada koji se zbog brojnosti dela naziva i gradom muzeja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here