Tanjug

Britanska agencija Rojters izdvojila je izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će on pomoći da se ponovu pokrenu pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u narednih nekoliko nedelja, kao i da će pozvati dve delegacije u Pariz zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Agencija podseća da je dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU u zastoju zbog taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

Kako se navodi, Vučić je rekao da je tražio od Makrona pomoć na putu Srbije ka EU, ali, ističe Rojters, Makron ništa nije obećao, već samo ponovio raniji stav da EU prvo mora da sprovede reforme pre nego što joj se Srbija i druge zemlje pridruže.

Rojters podseća i da je Makron prvi francuski predsednik koji je od 2001. posetio Srbiju, kao i da je poseta koju je Makron planirao u decembru otkazana zbog protesta “žutih prsluka”.

Kao znak povećane saradnje, Srbija je pristala, kako navodi britanska agencija, na kupovinu francuskog raketnog sistema “zemlja-vazduh” Mistral, a tokom posete dve strane su potpisale pismo namere za izgradnju metroa u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here