Rokeri protiv Gvantanama

0

Nacionalna kampanja za zatvaranje Gvantanama, u kojoj su i bivši oficiri, pokrenuta je 22. oktobra, a pridružili su joj se i mnogi muzičari, ljuti zbog korišćenja njihovih pesama kao sredstva za ispitivanje zatvorenika.

 

 

Predstavnici CIA odgovorili su, međutim, da je rok muzika korišćena iz bezbednosnih razloga i da nije bila puštana u “kaznene svrhe”, preneli su američki mediji, navodeći da je, prema dokumentima iz arhive Nacionalne bezbednosti, u Gvantanamu puštana muzika AC/DC, Britney Spears, Bee Gees i Marilyna Mansona.

 

REM su u saopštenju istakli da su proteklih 30 godina podržavali razna pitanja u vezi sa mirom i pravdom, te da smatraju da je strašno što je muzika nekih njihovih prijatelja možda korišćena kao deo taktika torture, i to bez njihovog znanja.

 

Među umetnicima koji su potpisali zahteve Nacionalne kampanje su i David Byrne, Jackson Browne, Steve Earle, Roseanne Cash, Billy Bragg, Bonnie Raitt, The Roots, Tom Morello, Steve Earle…

 

Američki predsednik Obama obećao je da će zatvoriti Gvantanamo do januara sledeće godine, ali mu tu ideju otežava u Kongresu opozicija iz Republikanske stranke.

 

Potpisivanje peticije za zatvaranje Gvantanama je na sajtu http://closegitmonow.org

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here