Umesto da se podvrgnu operacijama koje bi mogle da ih odvoje od terena mesecima, većina sportskih zvezda poslednjih nekoliko godina radije koriste tretman matičnim ćelijama kako bi se brže oporavili od povreda!

Ovo tvrdi britanski “San” koji navodi nedavno primer Majka Tajsona, dok su Kristijano Ronaldo i Rafael Nadal dvojica najpoznatijih sportista koji su platili za tretman koji inače košta od 4.000 do 15.000 funti.

– Znate šta sam uradio? Imao sam tretman matičnim ćelijama. Osećam se kao druga osoba, ali ne mogu da shvatim zašto. Zaista je ludo šta sve naučnici mogu da urade – rekao je Tajson nedavno tokom Instagram “četovanja” sa Šekilom O’Nilom.

Bolesti koje navodno mogu da se leče ovim tretmanom su upala tetive, istezanje mišića, artritis, degenerativna bolest kičmenog stuba, ali i pojedini prelomi.

U zavisnosti koje područje je povređeno, matične ćelije se ubrizgavaju na taj deo, a “San” navodi da se one dobijaju iz krvi iz pupčane vrpce novorođenčeta, koštane srži ili telesne mase.

Pomenuti tretman navodno pomaže i u smanjenju bola i upala i povećavaju protok krvi, a telu pomaže da se brže oporavi i da sportista eventualno izbegne operaciju.

“San” navodi primer Ronalda i Nadala kada su bili povređeni, a nakon čega su se podvrgnuli ovom tretmanu. Portugalac je to učinio 2016. godine kada je, pred meč Reala i Mančester Sitija u LŠ, imao problema sa tetivom kolena.

Prvi meč je propustio, ali se na drugi vratio tri nedelje nakon što je zadobio povredu i odradio tretman. Takođe, slično je ponovio i posle finala EP koje je morao da napusti već na početku zbog problema sa ligamentom kolena, da bi posle mesec dana lečenja ćelijama ponovo bio spreman.
Nadalovi hronični problemi sa kolenom primorali su ga da se u jednom trenutku povuče sa terena na čak sedam meseci.

Ali lečenje matičnim ćelijama omogućilo je da se hrskavica popravi i u sedam godina tokom kojih je bio na tretmanu osvojio je šest gren slemova.

Koleno mu nije pravilo nikakav problem, postao je mobilan kao i ranije, a navodno je rešio i probleme sa leđima tom terapijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here