EPA/Andrej Cukic
Aleksandar Vučić

Komentarišući građanske proteste u Srbiji, profesor Fakuleta političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić očekuje da će se oni sada intenzivirati, jer je “vlast krenula u nešto što bih ja nazvao glupošću”, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ko bi branio Vučića?

– Vlast je hapsila i one učesnike protesta koji nisu ništa nasilno uradili. Ona stalno govori o motornoj testeri, koja je uneta u zgradu Radio televizije Srbije, ali ona je doneta kao simbol koji podseća na seču stabala u Beogradu kojom se ugrožava životna sredina – navodi Čupić.

– Ovde je jedan čovek vlast, to je Aleksandar Vučić. On je poručio učesnicima protesta: može i pet miliona da vas se okupi – nijedan zahtev vam neću ispuniti. Drugim rečima, njemu smeta pet miliona, možda bi vrlo dobro upravljao Srbijom sa onih preostalih dva miliona. To je opasna izjava. Mnogi su rekli da je on to izjavio u afektu, ali nije to bio afekt, to je njegovo mišljenje. To je u stvari izazvalo ove proteste – dodaje on.

– Protesti neće stati, čak i ako jednog trenutka budu prekinuti. Ako se ništa ne reši do leta, možda će tada biti prekid, ali će oni od jeseni ponovo biti nastavljeni. Građani koji izlaze na ulice u stvari brane evropske vrednosti. Mi smo izgubili demokratiju jer su na vlast došli ljudi koji su devedesetih godina radili užasne stvari. Vučić je 1999. po hitnom postupku kažnjavao medije, to je čovek koji je učestvovao u nasilnim akcijama tokom raznih demonstracija – kaže Čupić.

– Ako na ulice izađe 300-400.000 ljudi, nema tog čoveka koji može da opstane. Neće ga smeniti građani, nego njegovi ljudi. Kada se nešto tako dogodii, otkazuju institucije. Niko ne brani svog šefa, kada na ulice izađe ogromna masa ljudi. Građani treba da budu uporni, izdržljivi, odgovorni. Vreme i strpljenje uvek donose pobedu – kaže profesor Čedomir Čupić i zaključuje:

– Mislim da je počeo Vučićev pad. To je su pokazala i ova poslednja hapšenja. On je pripretio da uhapšeni neće biti pušteni, a dovoljno je bilo da na ulice izađu učenici samo jedne škole – Filološke gimnazije, pa da Vučić u roku od nekoliko sati promeni odluku. Onaj ko tako brzo menja odluke nije siguran, gubi tlo pod nogama. Mislim da će to sve više i više da se događa.

EPA/Andrej Cukic
Protest “1 od 5 miliona”
Izvor:
Radio Slobodna Evropa, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here