Youtube/RTS Prikazuje
RTS Planeta

Dajemo predloge emisija koje možete sledeće nedelje pratiti na kanalima RTS.

Ponedeljak, 03. 07.

Videoteka / Zabavni program – SAT: Prva patrola obilaznice oko Beograda

Ekipa emisije SAT ovih dana imala je ekskluzivnu priliku da prođe čitavom deonicom nove obilaznice oko Beograda i to u pratnji glavnog inženjera na projektu. Imaćete priliku da vidite kilometar po kilometar šta je izgrađeno, kakvi su tehnički detalji i koje sve mogućnosti vožnje pruža poslednji krak, koji će uskoro biti otvoren. Naročita pažnja posvećena je novoj petlji Bubanj potok i objašnjenju svih pravaca i isključenja. U rubrici „Predstavljamo“ videćete priču sa evropske premijere novog džipa „grend čiroki“ koji uskoro stiže i u našu zemlju.

Urednik: Mladen Alvirović

Dostupno na internet platformi RTS Planeta

Utorak, 04. 07.

Videoteka / Dečiji i školski program: Muke jednog Lava: Maj nejm iz Popov, Dušan Popov

Sve počinje od neuspelog Vukinog pokušaja da otkrije s kim se Lav dogovara da ide u bioskop. Lav je optužuje za prisluškivanje, a Vuka se pravda da proučava špijunažu, dok ujka Labud eksperimentiše i pravi „serum istine“. Kroz niz zavrzlama, Vuka i ujka Labud provešće Lava kroz svet špijunaže i upoznati ga sa neobičnom pričom o agentu Dušanu Popovu i njegovoj ulozi u događajima za vreme Drugog svetskog rata, kao i o dilemi da li je Dušan Popov bio inspiracija za Flemingov literarni lik Džejms Bonda.

Urednik: Blaženka Bijelić

Dostupno na internet platformi RTS Planeta

Sreda, 05. 07.

Videoteka / Kulturno umetnički program – Utopija: Slučaj V

U nastavku potrage za zanimljivim odnosima države, umetnika i epohe šezdesetih, pratimo put Vozarevićevog Kruga, kupljenog u Brazilu od strane Dejvida Rokfelera, sve do Moderne galerije u Beogradu – gde je delo izloženo zajedno sa velikom pričom o neverovatnom putovanju. Kao i uvek, Borisu Miljkoviću pomažu najbolji majstori svog posla, Ješa Denegri, Lidija Merenik i Ana Ereš. Razgovaraćemo sa kolekcionarom Vojom Noveskim, vlasnikom galerije.

Autor: Boris Miljković

Videoteka / Kulturno umetnički program – Art zona: Krug Lazara Vozarevića

Tokom 55 godina svog života, slika “Krug” Lazara Vozarevića, postala je nosilac uzbudljive, gotovo filmske priče. “Krug” je zatvoren u leto 2022. godine, kada se ova slika, sa svog neobičnog putovanja, započetog 1967. godine, vratila u Beograd, gde je i nastala.

Autor: Danijela Pureševićleto 2022. godine, kada se ova slika, sa svog ičnog putovanja, započetog 1967. godine, vratila u Beograd, gde je i .

Dostupno na internet platformi RTS Planeta

Četvrtak, 06. 07.

Videoteka / Strani dokumentarni program: Naše pravo šesto čulo

Pored čula vida, dodira, sluha, mirisa i ukusa, čovek poseduje još jedno, šesto čulo koje je u neprestanoj interakciji sa svim ostalim čulima. Ono je zagonetnije i teže odredivo. Ono nam pomaže da stojimo uspravno, da imamo konstantnu percepciju pozicije našeg tela, da lociramo svaki ekstremitet u prostoru i delimično i mogućnost da mentalno projektujemo svoje radnje. To čulo nazivamo propriopercepcija ili kinestezija. Kako propriopercepcija funkcioniše? Kakvu ulogu u razvijanju ovog čula ima gravitacija? Naša sposobnost koordinacije pokreta zavisi od telesne šeme koja se stvara u našem mozgu dok rastemo. Ovo čulo učimo da koristimo od malih nogu a da toga nismo ni svesni…

Autori: Vansan Amoro i Loran Mizrai

Dostupno na internet platformi RTS Planeta

Petak, 07 .07.

Bioskop: Hasanova zakletva (2021)

Premijerno prikazan u Kanu, novi film jednog od najznačajnijih savremenih evropskih reditelja Samiha Kapanoglua nam govori o Hasanu, čoveku koji živi u unutrašnjostu Turske i za život zarađuje baveći se voćarstvom na zemlji koju je nasledio od oca. Kada primi vesti da na njegovoj zemlji treba da se postavi električni stub i državni dalekovod, Hasan postaje zabrinut za svoj opstanak. Ohrabren insistiranjem svoje žene Emine uzima zajam od banke i počinje da pregovara sa komšijom o kupovini susednog parčeta zemlje po najnižoj ceni znajući kolika je visina komšijinog duga kod poverilaca. Kako im u jednom momentu zahtev za hodočašće u Meku biva odobren, ponosni Hasan mora da zamoli i za blagoslov svih o koje se ikad ogrešio u prošlosti. Komšija je svakako jedan od njih…

Reditelj: Semih Kaplanoglu

Dostupno na internet platformi RTS Planeta

Subota, 08. 07.

Videoteka / Informativni program – Kvadratura kruga: Hrana bogova

Jedni ih nazivaju hranom bogova, a drugi životinjama koje ne hodaju, a one nisu ni životinje ni biljke, već posebna vrsta. U svetu je do sada otkriveno preko 150.000 vrsta gljiva, a procenjuje se da ih ima, bar još toliko. Gljive nisu samo zdrava i ukusna hrana već i lek koji se koristio još u drevnom Vavilonu, Egiptu, ali i Kini i Japanu. Mnoge od njih imaju antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Među lekovitim gljivama koje uspevaju u Srbiji su: hrastova sjajnica, čaga, ćuranov rep, gnojištarka, judino uvo ali i vrganj i lisičarka. “Naučno je dokazana lekovitost mnogih gljiva koje se koriste kao pomoćno sredstvo u lečenju mnogih bolesti, pa i onih najtežih, a veliki deo farmaceutske industrije se zasniva na lekovima i medikamentima iz gljiva, počev od penicilina pa dalje” – kaže mikolog Srđan Veselinović iz Niša.

Autor: Branko Stanković

Dostupno na internet platformi RTS Planeta

Nedelja, 09. 07.

Vodeoteka / Muzički program: Evo sada vidiš da može

Dokumentarna emisija nastala u produkciji Muzičke redakcije Televizije Beograd, uz saradnju sa timom Doma omladine Beograd, posvećena je velikom jubileju, četrdesetogodišnjici grupe Električni orgazam. O tome kako je bend nastao i kako se razvijao u turbulentnim vremenima, koja obuhvataju period od početka osamdesetih godina do danas, govore osim bivših i sadašnjih članova grupe i: Dubravka Marković, Momčilo Rajin, Aleksandar Žikić, Petar Janjatović, Dragan Ambrozić, Vladimir Arsenijević, Ivan Stančić Piko, Brajan Rašić, Goranka Matić, Aleksandar Šandorov, Bojan Slačala i mnogi drugi. U emisiji su korišćeni raritetni dokumentarni snimci i muzičke numere najvećim delom zabeleženi i sačuvani u Programskom arhivu RTS.

Dostupno na internet platformi RTS Planeta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here