EPA-EFE
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Foto: Arhiva)

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da se trenutno radi na formiranju rusko-turskog centra za nadzor situacije u Nagorno-Karabahu.

– U toku je formiranje zajedničkog centra, vojska će pristupiti izvršavanju svojih obaveza u najskorije vreme. U centru će služiti turski i ruski oficiri, uključujući i generale. Oni će sarađivati u cilju održavanja trajnog prekida vatre – rekao je Akar, prenela je agencija Anadolija.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Turske saopštilo da su Ankara i Moskva nakon tehničkih pregovora sklopile sporazum o formiranju zajedničkog centra za monitoring režima prekida vatre u Nagorno-Karabahu. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je istakao da će se centar nalaziti na teritoriji Azerbejdžana, a u organizacionoj strukturi zajedničkog centra će biti jednak broj ruskih i turskih vojnika.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije su 9. novembra potpisali zajedničku izjavu kojom su potpuno obustavljena borbena dejstva u regionu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike. U međuvremenu, u skladu sa sporazumom duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom raspoređeni su ruski mirovnjaci.

Rusija i Turska će zajednički, iz centra na teritoriji Azerbejdžana, sprovoditi monitoring primirja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime