Youtube/koridor 92
Raketa "Točka U"

“Ruska vojska izvršila je raketne napade u oblasti Lavova”, saopštio je na Telegramu načelnik lavovske regionalne vojne administracije Maksim Kozicki, prenosi Ukrinform.

Kako je naveo, oštećene su tri trafo-stanice.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi napisao je na Fejsbuku da su se u ovom regionu čule eksplozije i da u delu grada nema struje ni vode.

Nadležne službe pokušavaju da saniraju štetu.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, kaže da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili jednu ukrajinsku raketu “Točka-U” kod Nove Dmitrovke.

– Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu u blizini naselja Rudnja u Černigovskoj oblasti. Pored toga, ukrajinska balistička raketa “Točka-U” oborena je u blizini oblasti Nove Dmitrovke – rekao je Konašenkov.

Takođe, kako je dodao, ruska PVO je presrela devet višecevnih raketnih bacača “Smerč” u oblastima naselja Aleksandrovka, Kamenka (u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici), kao i Semenovska, Donjecko, Mala Kamiševaha, Červoni Šahtjer u Harkovskoj oblasti.

Agencija Tas je u međuvremenu prenela da su uništena i tri radara ukrajinskih sistema PVO S-300.

Inače, raketa “Točka-U” poznata je u vojnoj terminologiji kao “SS-21 skarab”, u upotrebi je od 1989. godine, teška je dve tone, brža je od zvuka i ima domet do 120 kilometara. Može da nosi pola tone konvencionalnog eksloziva ili nuklearnu glavu snage 100 kilotona.

U prvom delu izveštaja Konašenkov je saopštio da je avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila 39 vojnih objekata Ukrajine, uključujući dva komandna mesta i 36 uporišta ukrajinske vojske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here