Tanjug/AP
Anastasija Pavljučenkova i Andrej Rubljov

Mislilo se da ako neko želi da igra na Olimpijskim igrama onda su to ruski sportisti. Mesecima se priča o tome ko može a ko ne može da ide u Pariz, jer je zbog rata u Ukrajini mnogima zabranjeno, a onda potpuni šok. Iako su ruski teniseri dobili zeleno svetlo, broj otkaza raste.

– Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Ljudmila Samsonova neće učestvovati na OI – otkrio je Šamilj Tarpišćev, predsednik Ruske teniske federacije navevši razlog samo za prvog. “Andrej je premoren, igrao je previše, a telo nije robot”.

Ali, tu nije kraj. U Moskvi očekuju još otkaza:

– Darija Kasatkina ne želi da ide u Pariz, tako da će Rusija najverovatnije ostati bez svog najboljeg ženskog reketa. Ni njena potencijalna zamena, Anastasija Pavljučenkoga, ne želi da igra. Zato će ruska ekipa u Parizu najverovatnije biti veoma mlada. Mira Andrejeva hoće da igra – citira „Šampionat“ jedan neidentifikovani izvor.

Andrejeva ima 17 godina i verovatno je najperspektivnija teniserka u tom uzrastu na svetu.

Ono što posebno pogađa ruski tenis je činjenica da je većina onih koji ne žele da igraju osvojila medalje u Tokiju i kandidati su da ponove uspeh. Rubljov i Pavljučenkova su bili šampioni u miksu, dok je Hačanov osvojio srebro u singlu.

– Očigledno je da postoje problemi – komentariše Tarpišćev neočekivan rasplet događaja.

– I dalje razgovaramo sa igračima i sastavljamo listu igrača koje ćemo prijaviti. Važno je da Andrejeva želi da se takmiči – objašnjava dugogodišnji selektor ruske Dejvis kup reprezentacije.

Rok za slanje spiska je sledeće nedelje, tako da se u Moskvi verovatno nadaju da će neko od tenisera da se predomisli. Međutim, zbog činjenice da se učesnici određuju u zavisnosti od pozicije na svetskim listama, može se dogoditi da Rusija ne pošalje maksimalnu ekipu, odnosno da nemaju adekvatne zamene za sve.

– Umesto Rubljova bi trebalo da igra Pavel Kotov, ali moramo prvo da razgovaramo sa njim – dodaje Tarpišćev.

Ruski teniseri od kojih se očekuje da idu u Pariz su Danil Medvedev, Roman Safijulin i verovatno Kotov. Kod teniserki su za sada sigurne Jekaterina Aleksandrova i Andrejeva.

Majka Rubljova tvrdi da šesti teniser sveta neće u Pariz iz zdravstenih razloga.

– Ja mislim da Andrej mora da izleči grlo ili da operiše krajnike. To je moja pretpostavka. Tek nedavno mi je rekao da neće da igra, ali nije mi rekao i razlog – objasnila je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here