pixabay.com
Foto: Ilustracija

U ruskom gradu Kalinjingradu u toku je ambiciozan projekat digitalizacije stotina retkih i starih knjiga, sa fokusom na radove filozofa Imanuela Kanta, rodjenog u Kalinjingradskoj oblasti.

“Osnovna misija biblioteka je da sačuva knjige”, rekao je Ruslan Aksjonkin, ekspert za kulturu i obrazovanje pri Baltičkom univerzitetu u Kalinjingradu, preneo je Rojters.

On je naveo da je je veliki projekat u toku i da se radi na očuvanju svih knjiga pre revolucije 1917. godine.

U Kalinjingradu, koji se nalazi između Poljske i Litvanije na obali Baltika, odvojenom od ostatka Rusije, nalazi se oko 450 knjiga iz perioda od 15. do 20. veka.

Neke od knjiga su u boljem stanju nego druge i one će biti digitalizovane.

U središtu projekta su knjige koje su nekada pripadale nemačkom filozofu Kantu, možda najpoznatijeg po delu “Kritika čistog uma” iz 1781. godine.

Kant je proveo ceo život, od 1724. do 1804. godine u tadašnjem pruskom gradu Kenizbergu (današnjem Kalinjingradu), a projekat je deo proslave 300. godišnjice rođenja slavnog fizlozofa sledeće godine.

“Ima veoma malo autentičnih predmeta povezanih sa Kantom. Međutim, imamo određene predmete, i one predstavljaju Kantov rad objavljen tokom njegovog životnog veka”, rekla je zamenica direktora katedralskog muzeja u Kalinjingradu, Marina Jadova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here