Rusi spasili malog Ukrajinca

0

Dečak iz Slavjanska prebačen u Rostov na Donu u Rusiji

Mališan je ležao na intenzivnoj nezi gradske bolnice Slavjanska. A onda je jedna granata ukrajinske vojske pogodila zgradu. Ženju nisu mogli da evakuišu u podrum tokom napada, jer je bio prikopčan na veštačka pluća. Preživeo je čudom. Očajna majka Viktorija srela je ruske novinare koji izveštavaju iz Slavjanska i preklinjala da joj pomognu da detetu produži život. Potreseni novinari organizovali su celu operaciju spasavanja.

Ženja je pre neki dan iznet iz Slavjanska, dok su ukrajinski vojnici granatirali grad. Na ruskoj strani granice već su ih čekali lekari koji su ga odvezli u Rostov na Donu.

– Morali smo da mu stabilizujemo stanje da bismo mogli da ga dalje tranSPORTujemo. Sad mu je dobro koliko je moguće s obzirom na njegovu bolest, nasmejan je, ručka – ispričao je za "Komsomoljskaju pravdu" zamenik šefa Regionalnog centra Dečje klinike "Karl Čardarov" u Rostovu.

 

Zahvaljujući Rusima stigao i do najboljeg stručnjaka u Sankt Peterburgu
 

Mali Ženja rodio se sa Verding-Hofmanovim sindromom, što je dečja atrofija mišića kičmenomoždinskog porekla. Zbog te bolesti ne može da diše samostalno, mora da bude priključen na veštačka pluća. Rostovski lekari pomogli su mu koliko su mogli, pa su ga poslali u Sankt Peterburg, kod najboljih specijalista za tu neizlečivu bolest.

 

Tako je počelo drugo  Ženjino putovanje. Prevezen je uz prenosivi uređaj za disanje, a sa njim je otputovala i njegova mama Viktorija. Novinari su poslali malenom dve torbe sa igračkama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here