EPA-EFE/Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin

Ruska Federacija pojačava eskalaciju rusko-ukrajinskog međunarodnog oružanog sukoba na Donbasu, saopštila je ukrajinska amabasada u Beogradu.

“Okupatorske jedinice RF povećale su gruba kršenja režima prekida vatre u zoni rusko-ukrajinskog međunarodnog oružanog sukoba na Donbasu uz upotrebu naoružanja koje je zabranjeno Minskim sporazumima”, stoji, između ostalog, u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

Dalje se navodi da su u protekla 24 sata “okupatorske snage RF prekršile devet puta režim prekida vatre. Usled granatiranja poginuo je major Oružanih snaga Ukrajine Bogdan Vitaljijovič Brodovski (rođen 1984), a trojica vojnika su ranjena”.

Ruske okupatorske snage pucale su u blizini Avdijivke, Zolotog-4, Čermalika, Novozvanjivke, Novotoškivskog, Pričepiljivke i Krimskog. Pritom su trupe RF koristile minobacače kalibra 120 i 82, protivtenkovske mitraljeze, bacače granata različitih sistema i mitraljeze velikog kalibra. Osim toga, kod Čermalika je zabeležena upotreba protivtenkovskog raketnog sistema, navode iz ambasade.

“Prethodnog dana je usled granatiranja položaja Oružanih snaga Ukrajine minobacačima različitih sistema, koje su sprovele okupatorske snage RF, poginuo 59-godišnji ukrajinski vojni lekar kapetan Jurij Vasiljovič Pismeni, načelnik Medicinskog centra mehanizovanog bataljona 93. odvojene brigade ‘Holodni Jar'”, podseća se u saopštenju.

Eskalacija neprijateljstava i nasilja, koju sprovodi Rusija, ugrožava krhki mirovni proces, a takođe veoma pogoršava bezbednost civilnog stanovništva, smatra zvanična Ukrajina a dodaje se i da Kijev nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rešavanje krize jer su mir i životi ljudi osnovna vrednost za našu državu.

Takođe, Ukrajina poziva rusku stranu da odmah zaustavi akcije koje su usmerene na pogoršanje bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba i da se odmah vrati doslednom sprovođenju Minskih sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here