Rusi ubili jednog od osnivača Al Kaide

0

Šaban je likvidiran tokom jučerašnje specijalne antiterorističke akcije u dagestanskoj oblasti Botlih, uz još jednog njegovog pomagača iz lokalnog sela Andi.
 

U razmeni vatre ranjen je pripadnik dagestanske policije, koji je kasnije podlegao povredama, navela je agencija RIA Novosti.
 

Itar-Tass ističe da je Šaban, na zahtev Egipta, bio na poternici zbog terorističke aktivnosti i da je početkom 1990-ih učestvovao u borbama u Avganistanu, kao i da je bio u Sudanu, Somaliji, Libanu i Gruziji.

Ništa ne može da im promakne: Ruski specijalci

 

Prema podacima FSB-a, Šaban je 1992. godine došao u Čečeniju, gde je organizovao mrežu Al Kaide na Severnom Kavkazu i učestvovao u borbama protiv federalnih snaga bezbednosti.
 

U oktobru prošle godine je Šaban, po naredbi Umarova, bio upućen u Dagestan radi organizacije diverzantsko-terorističkih akcija i aktiviranja dejstava dagestanskog podzemlja i obnavljanja kanala isporuke oružja i eksplozivnih materija od gruzijskih specijalnih službi, navodi Itar-Tass.
 

"Po nalogu specijalnih službi Gruzije, organizovao je sprovođenje diverzantskih akcija podmetanja eksploziva na železničke pravce, strujne vodove, gasovode i naftovode“, saopštila je FSB.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here