pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odluka Vašingtona da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu već je nanela ozbiljnu štetu i zadala snažan udarac evropskoj bezbednosti, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

– Rusija ponovo izražava žaljenje zbog odluke SAD da izađu iz Sporazuma. Taj korak, koji nas nije iznenadio s obzirom na politiku Vašingtona kada je reč o međunarodnim sporazumima, uključujući i oblast o neširenju oružja i razoružavanju, već je ozbiljno naštetio nizu sporazuma u oblasti kontrole naoružanja i predstavlja snažan udarac evropskoj bezbednosti – rekao je Rjabkov na otvaranju Četvrte konferencije o razmatranju primene Sporazuma o otvorenom nebu, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prema njegovim rečima, izlazeći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zemlja-potpisnica se oslobađa odgovarajućih obaveza, pre svega kada je reč o prijemu informacija o osmatračkim letovima iznad njihove teritorije.

– Istovremeno, ako je ta zemlja članica NATO-a, ona može zatražiti od svojih saveznika informacije o trećim zemljama i mi nismo upoznati sa nekim izuzecima koji se tiču informacija koje se dobijaju tokom misija o otvorenom nebu. Međutim, Sporazum o otvorenom nebu jasno ukazuje da takve informacije može dobijati samo zemlja-učesnica i ona treba da ih koristi samo za postizanje ciljeva sporazuma – rekao je Rjabkov.

Rjabkov ističe da saveznici države koja izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu mogu biti u sukobu obaveza.

– Smatramo da je neophodno da se ta mogućnost isključi, potvrđivanjem da odredbe Sporazuma u ovom slučaju imaju prioritet. Obratili smo se državama-potpisnicama sa predlogom da se ovo utvrdi preko razmene nota. Ne krijem, reakcija većeg broja njih nas je razočarala. Nespremnost da jasno potvrde svoje obaveze prema Sporazumu navodi nas na ozbiljna razmišljanja o njihovim istinskim namerama. Razgovor na tu temu nije završen. Nastavićemo da analiziramo situaciju iz ugla naših mogućih recipročnih koraka – zaključio je zamenik ministra.

Krajem maja američki predsednik Donald Tramp objavio je da se Sjedinjene Američke Države povlače iz Sporazuma o otvorenom nebu.

1 KOMENTAR

  1. jedan dublji motiv za bombardovanje srbije jeste nemacka
    posle kolove posete klintonu dva dana kasnije bombardovanje je pocelo on je racunao da ce amerika da prebaci svoju vojsku iz nemacke na balkan i da se tako resi americke vojske

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime