EPA-EFE/RDIF
Ruska vakcina

Proizvodnja vakcine protiv korona virusa za javnu upotrebu može da počne mesec dana nakon treće faze istraživanja (postregistracije), izjavio je direktor ruskog državnog Centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “N. F. Gamaleja” Aleksander Gincburg.

U svakom slučaju, neće svi građani Rusije moći istovremeno da prime vakcine, saopštio je Gincburg i dodao da će proizvodnja za javnu upotrebu početi paralelno s postegistracionom fazom istraživanja, ali da se može očekivati odlaganje od maksimalno mesec dana nakon što ta faza počne.

On je najavio da će u trećoj fazi istraživanja učestvovati desetine hiljada građana, kao i da će velike količine vakcina biti prosleđene za potrebe “civilne cirkulacije” koje će biti dovoljne za nekoliko regiona u Rusiji.

Gincburg je rekao da je teško predvideti koliko će doza vakcine moći da bude proizvedeno tokom idućih nekoliko nedelja, ali da će kapaciteti za proizvodnju, zahvaljujući sredstvima koje je vlada izdvojila, biti prošireni i do deset puta.

– U decembru ćemo moći da proizvodimo četiri do pet miliona doza mesečno, možda i više, čime ćemo obezbediti dovoljno vakcina za celu zemlju za devet do 12 meseci – najavio je Gincburg.

Rusija je 11. avgusta prva u svetu registrovala vakcinu protiv korona virusa. Vakcinu, nazvanu Sputnjik V, razvio je Institut za istraživanje “Gamaleja”, a klinička ispitivanja su uspešno završena tokom juna i jula.

Ministarstvo zdravlja je 15. avgusta najavailo početak proizvodnje vakcine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime