EPA-EFE/DAVID GHAHRAMANYAN
Nagorno-Karabah

Ministri spoljnih poslova zemalja kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a (Rusija, Francuska i Sjedinjene Američke Države) pozvali su strane plaćenike da odmah napuste Nagorno-Karabah, a Baku i Jerevan da doprinesu njihovom odlasku.

„Zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS-a pozivaju Jermeniju i Azerbejdžan da nastave da u potpunosti poštuju svoje obaveze prema sporazumu od 9. novembra u Nagorno-Karabahu i susednim regionima, kao i prethodne obaveze o prekidu vatre… Takođe pozivaju sve strane plaćenike da u potpunosti i odmah napuste region, a sve strane – da doprinesu njihovom odlasku“, navodi se u izjavi koju je objavila pres služba OEBS-a.
Ministri triju zemalja takođe su pozvali međunarodnu zajednicu, uključujući Međunarodni Crveni krst i Ujedinjene nacije, da koordinisano preduzmu konkretne korake za poboljšanje humanitarne situacije u Nagorno-Karabahu i okolnim teritorijama.

​Krajem septembra obnovljena su borbena dejstva u Nagorno-Karabahu, koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći sa 9. na 10. novembar.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je u Baku takođe predao i Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here