Rusija guši evrointegracije na Balkanu

0

Više trgujemo sa Kosovom, nego sa Rusijom, kaže Jelena Milić
 

Milićeva je u intervjuu podgoričkoj agenciji Mina rekla da Rusija time provocira Evropsku uniju, ali i da nastoji da na taj način ubedi svoje građane da evropske integracije više nisu popularne kao što su nekad bile u istočnoj Evropi.

 

Cilj Rusije je, prema rečima Milić, da na ovaj način suzbije zahtev za više demokratije u samoj Rusiji i da pokaže da ona nije sama u svojoj spoljnoj politici.

Kako je objasnila, suština spoljne politike Rusije je da "arbitrarno odlučuje" o položaju Rusa van Rusije, ali i pravoslavaca i Slovena uopšte, na osnovu čega može da odluči da li će negde intervenisati ili ne.

 

"Rusija demonstrira bizmarkovski način gledanja na ‘prirodne’ geografske zone interesa za koje misli da su joj bogomdane, bez obzira na to šta građani tih država o tome misle", kazala je Milić.

 

Komentarišući istoriju odnosa između Rusije i balkanskih država, Mllić je ocenila da je na sceni "hiperprodukcija mitova i netačnosti o tradicionalno dobrim srpsko-ruskim, pa i balkansko- ruskim odnosima". Između Srbije i Rusije, kako je Milić rekla, takođe, nema intenzivne ni kulturne, ni tehničke, a ni ekonomske saradnje, dok je naglašena jedino trgovina energentima.

 

Ocenivši kao "mit" obim trgovisnke razmene između Srbije i Rusije, Milić je kazala da "kad bi se iz jednačine izuzeli energenti, Srbija više trguje sa Kosovom nego sa Rusijom".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here