Staljinova sablja u čast oslobodiocima Beograda

0

Titu na dar oslobođenje i dijamantska sablja
 

Postavka prikazuje predmete i dokumenta koja su povodom oslobođenja Beograda Josipu Brozu Titu uručili najznačajniji državnici tog vremena, a između ostalog, biće izložena i izuzetno vredna sablja, poklon Josifa Visarionoviča Staljina.

 

Sablja koju je Staljin poklonio Titu, izrađena je u 19. ili početkom 20. veka kada je u Rusiji negovana tradicija uručivanja nagradnog oružja i ukrašena je sa 260 brilijanta i dijamanta, zlatom i kićankom od zlatnih niti.

 

Biće izložen i orden Suvorova prvog stepena kojim je 1944. godine Tito odlikovan za izuzetne uspehe u predvođenju trupa i vođenju ratnih operacija. Orden Suvorova prvog stepena ustanovljen je 29. jula 1942. godine i dodeljivan je istaknutim vojnim komandantima, a prvi nosilac je sovjetski komandant Georgij Žukov.

 

To odličje nazvano je po jednom od najznačajnijih vojskovođa 18. veka Aleksandru Vasiljeviču Suvorovu (1729-1800), učesniku 63 bitke, jednom od nekoliko komandanata u istoriji ratovanja koji nije nikada pretrpeo poraz.

 

Publika će videti i crteže i akvarele Aleksandra Deroka koji je bio svedok borbi na ulicama Beograda, štampu iz tog perioda, kartu evropskog ratišta u oktobru 1944. godine i dokumentarne fotografije uličnih borbi za oslobođenje Beograda.

 

Izložbu "Beograd, slobodan grad" organizuju Muzej istorije Jugoslavije i Arhiv Jugoslavije, kao svojevrsnu zahvalnicu oslobodiocima i podsećanje na izuzetni značaj operacija za oslobađenje Beograda posle 1.287 dana nacističke okupacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here