Rusija i Kina potpisale gasni sporazum

0

 

Gasni sporazum ce omogućiti Rusiji i Kini potpunu dominaciju na tržištu
 

Sporazum će, kako izveštava ruska televizija RT, kineskoj ekonomiji, najbrže rastućoj u svetu, obezbediti prirodni gas koji će joj pomoći da u narednih 30 godina zadrži svoj tempo rasta.

 

Cena gasa navedena u ugovoru nije objavljena i ona ostaje "trgovačka tajna", navodi RT. Dodaje se da, ako se pretpostavi da ukupna vrednost ugovora uključuje samo cenu ruskog gasa, onda cena od 400 milijardi dolara znači da će Kina platiti oko 350 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

 

Rusija će Kinu snabdevati sa 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje putem istočnog gasovoda "Moć Sibira", koji prelazi preko Sibira i dopire do kineskih naseljenih severoistočnih regiona.

 

Memorandum o razumevanju potpisan je u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đipinga, drugog dana Putinove dvodnevne zvanične posete Šangaju.

 

Kako izveštava Asošiejted Pres (AP), Miler je ruskim novinskim agencijama rekao da je vrednost ugovora 400 milijardi dolara, dok je kineski CNPC objavio da je ta kompanija potpisala ugovor, ali nije naveo detalje.

 

Ugovor s Kinom će, kako ocenjuje AP, pomoći Rusiji da proširi tržište za izvoz njenog gasa koji trenutno uglavno ide ka Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here