EPA/Maxim Shipenkov

Rusija je spremna da razgovara sa Evropskom unijom o isporuci prirodnog gasa, pošto ugovor o tranzitu sa Ukrajinom ističe krajem 2024. godine, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenelo je nekoliko novinskih agencija.

Prema petogodišnjem sporazumu između Moskve i Kijeva iz 2019, Rusija izvozi gas u Evropu preko Ukrajine i plaća Ukrajini za korišćenje njene mreže gasovoda, preneo je Rojters.

Aranžman je nastavljen uprkos početku rata u Ukrajini u februaru 2022. iako su isporuke ruskog gasa Evropi od tada naglo opale, navela je agencija.

Početkom nedelje, različiti mediji citirali su stav ukrajinske vlade da Kijev neće tražiti razgovore sa Moskvom o mogućnosti produženja ugovora o tranzitu gasa.

“Ako druga strana želi, spremni smo da razgovaramo. Za sada nismo primetili takvu želju”, rekao je Novak, prenela je agencija RIA Novosti.

Zvaničnik Evropske unije je juče odbio da spekuliše o tome da li će ukrajinski tranzitni sporazum biti produžen krajem 2024, ali je rekao da evropski blok procenjuje sve scenarije.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here