EPA/Maxim Shipenkov
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je Rusija sposobna država i moćna sila, čiji je odgovor u Ukrajini na NATO okruživanje doveo u pitanje celokupan višedecenijski posao Severnoatlantskog saveza, pa su SAD zato besne, nervozne i ogorčene.

Galijašević je istakao da nema sumnje da je Vlada SAD potpuno svesna vitalnog interesa Rusije da se odbrani od neprijateljski orijentisanog, agresivnog NATO, ali da to ne priznaje.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija to nije ni očekivala.

– Ne postoji strateški niti operativno-taktički dokument ove organizacije, a da u njemu Rusija nije definisana kao vojni i geopolitički neprijatelj. Tog neprijatelja, NATO je vrlo efikasno pritiskao, okruživao i u tako precizno definisanom neprijateljskom dvorištu instalisao svoje efektive i vojne potencijale – ukazao je Galijašević.

Iako je odgovor Rusije stigao u završnici ovog procesa, ukazuje Galijašević, ipak je doveo u pitanje celokupan višedecenijski posao NATO, pa su SAD zbog toga reagovale ogorčeno, besno i nervozno, mada odlično znaju šta se to sada dešava u Ukrajini i zašto.

– Ukloniti, već najavljenu NATO pretnju iz Ukrajine, sa svog praga, počistiti centre za razvoj oružja za masovno uništenje, biohemijske laboratorije pod kontrolom Pentagona i onemogućiti razvoj nuklearnih potencijala, za Rusiju je predstavljalo pitanje opstanka države u njenim granicama i postojećem formatu – rekao je Galijašević za portal “IN4S”.

Svakako, nastavio je on, ciljevi su i zaštititi ugrožene, svakodnevno napadane stanovnike Donjecka i Luganska (DNR i LNR/) kao i stratešku poziciju Krima koji je slobodnom voljom i na referendumu zahtevao povratak u okrilje teritorijalnog integriteta Rusije i, na kraju, izvršiti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Galijašević napominje da se to i dešava u skladu sa planovima i odbrambenom doktrinom Moskve. Rusija, dodao je on, nije slaba država, već je sposobna i da štiteći sebe, postupi baš kao Amerikanci, Britanci, Nemci i Francuzi, pa i da donese moćno oružje u njihovo, zapadno, do danas mirno dvorište.

– Na Zapadu bi morali ponekad da osete ozbiljnu zebnju pred mogućnošću da neka moćna sila odluči da se ponaša onako kako se oni prema drugima decenijama ponašaju – smatra Galijašević.

7 COMMENTS

  1. Na sve to treba dodati i ekonomski rat koji je podjednako značajan. Ekonomija je ono što zapad decenijama koristi da ucenjuje, manipuliše i kontroliše ostatak sveta. Ako uspe a iskreno se nadam da hoće Rusija će izbiti te poluge moći zapadu.

  2. ….ciljevi su i zastititi ugrozene, svakodnevno napadane stanovnike Donjecka i Luganska…..
    dali to rade stim sto masakriraju i ubijau i siluju nevine civilne osobe u Buci?? Zasto VESTI ne pisu nista o tome??

    • Da pisu o fals vestima.
      Namontirano sve od cia kao i u racku i na markalama.
      Zasto sad nato zlocinci ne bombarduju rusiju hehe

  3. Rusija je užasno moćna sila koju Ukrajinci šamaraju kao beba zvećku!!!Galijašević se ponaša kao nazovi neki strućnjak.!

    • Miki miki maleni,
      Zasto ne stavis pravo ime vec se krijes iza srbskog nadimka.
      Ako si zaboravio koja ti je slava pogledaj na tavan.

  4. Galijasevic je totalno u pravu.Rusija je mocna i ona je odlucno krenula ka NATO centru u Biiselu a ako treba i do dalje sve zavisi koliko brzo idu ruski tenkovi.Dosta je bilo terora Amerike i njenog NATO naciste

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here