EPA-EFE
Baltičko more

NATO je svestan da zatvaranje Baltičkog mora za Rusiju znači zatvaranje mora za sve, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

– Pre svega, Baltičko more nikad se neće pretvoriti u unutrašnje more NATO. Fraze tog tipa koriste slabi političari. Mislim da oni koji donose odluke u NATO, kao i vojni stratezi, odlično razumeju da zatvaranje Baltičkog mora za Rusiju, znači zatvaranje tog mora za sve –  rekao je novinarima Gruško.

On je istakao da su ti snovi potpuno neosnovani. “Ko god pokuša da te snove pretvori u neku vrstu realnosti, treba da bude svestan negativnih posledica”, rekao je Gruško.

Prethodno je letonski predsednik Edgars Rinkevičs rekao da bi NATO trebalo da zatvori Baltičko more ako se dokaže da je gasovod “Baltikkonektor” oštetila Rusija.

On je naveo da je potrebno sačekati rezultate istrage pre nego što se preduzme takav korak. Prema rečima letonskog šefa države, iako zemlje članice NATO još nisu razgovarale o takvim merama, NATO saveznici su pristali da sprovode patrole u Baltičkom moru.

Reagujući na ovu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je Rinkevičsa da razmisli šta da radi sa morem nakon što se pronađu počinioci eksplozija Severnog toka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here