commons.wikimedia
Glavni grad Letonije Riga

Rusija ne prihvata pritisak, ma od koga da dolazi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pretnje Rige da će zatvoriti Baltičko more za ruske brodove.

– Sve pretnje moraju biti shvaćene ozbiljno, bez obzira od koga dolaze. Bez obzira od koga dolaze, pretnje Rusiji su neprihvatljive – naglasio je Peskov, komentarišući izjavu letonskog predsednika Edgarsa Rinkevičsa da bi Baltičko more moglo biti zatvoreno za sve ruske brodove ako istraga otkrije umešanost Moskve u oštećenje gasovoda „Baltikonektor“.

Prema njegovim rečima, Rusija nema nikakve veze sa oštećenjima ovog gasovoda.

– Kao odgovor, želeo bih da pitam gospodina predsednika šta treba da se uradi sa Baltičkim morem nakon što se istraga završi i nakon što postane jasno ko je izvršio i ko je naredio teroristički napad na Baltiku protiv “Severnih tokova” – dodao je on.

„Baltikonektor“ je gasovod postavljen na dnu Finskog zaliva dugačak oko 80 kilometara između Inkooa u Finskoj i Paldiskija u Estoniji. Obe zemlje imaju kompresorske stanice i kopnene rute za transport gasa koje povezuju gasovod sa transportnom mrežom zemlje. „Baltikonektor“ je pušten u rad u decembru 2019. godine.

Gasovod trenutno ne radi zbog mogućeg curenja, pošto je 8. oktobra uveče opao pritisak u podvodnoj cevi i rukovodioci sistema prekinuli su dovod gasa. Finski graničari otkrili su navodno mesto za smanjenje pritiska u teritorijalnim vodama države. U Centralnoj kriminalističkoj policiji smatraju da je šteta najverovatnije pričinjena namerno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here