EPA/Maxim Shipenkov

Rusija nikad nije odbijala pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini i spremna je na diplomatsko rešenje, ali neće nikog moliti za njih, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Odgovarajući na zahtev da prokomentariše tezu koja je se u poslednje vreme promoviše u zapadnim medijima, da Moskva praktično moli Zapad za priliku da započne pregovore o Ukrajini, Poljanski je rekao: „Pre svega, naravno, mi ništa ne molimo“.

– Mnogo puta smo na različitim nivoima govorili da smo spremni za diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Drugim rečima, da obezbedimo da naši ciljevi i zadaci u okviru specijalne vojne operacije budu ostvareni diplomatskim putem – naglasio je on.

Diplomata je dodao da za sada niko nije spreman da vodi ozbiljne pregovore sa Rusijom o Ukrajini.

– Ali, pošto još uvek niko nije spreman da sa nama ozbiljno vodi pregovore, mi moramo vojnim metodama na terenu da realizujemo ciljeve specijalne vojne operacije. Ova formula je više puta potvrđena i jasno pokazuje naš stav prema mogućim pregovorima – rekao je Poljanski.

On je primetio da Zapad nije činio i ne ulaže ozbiljne napore za vođenje dijaloga sa Rusijom o ukrajinskom rešenju – razgovor se ne vodi ni u sedištu UN u Njujorku, ni na platformama drugih međunarodnih organizacija.

Krajem januara agencija “Blumberg” je, pozivajući se na izvore bliske Kremlju, pisala da je ruski predsednik Vladimir Putin navodno nezvaničnim kanalima slao signale Sjedinjenim Američkim Državama o svojoj spremnosti za pregovore o završetku specijalne vojne operacije u Ukrajini.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here