Rusija: Nuklearni sporazum sa Iranom i dalje živ – ne budite kratkovidi

sputniknews.com, Vestionline
0
pixabay.com

Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo je zapadne zemlje da ne budu kratkovide, imajući u vidu da je nuklearni sporazum sa Iranom i dalje živ.

Kako se navodi u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora, očuvanje nuklearnog sporazuma je centralno pitanje u aktuelnoj agresivnoj sredini koju stvaraju SAD.

„Sve ostale zemlje potpisnice tog sporazuma, uključujući i Iran, ulažu neverovatan napor kako bi se sporazum očuvao, a da je taj dokument i dalje živ svedoči potvrda samog Teherana koji je spreman na punu primenu svih odredbi“, ističe se u saopštenju.

Kao potvrdu da je sporazum živ treba uzeti u obzir i inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona čiji je cilj izbegavanje eskalacije situacije.

Zvanična Moskva takođe navodi i da je odluka Teherana da stopira implementaciju tog sporazuma rezultat nepromišljene politike Vašingtona, koji ignoriše međunarodne dogovore.

Ponovno pokretanje iranskih naučno-istraživačkih radova po pitanju centrifuga ne predstavlja nikakvu pretnju, a glavno je da sve te radove nadgledaju predstavnici Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here