Rusija o smeni Boltona: Unutrašnja stvar SAD, ne mešamo se u to

Vestionline, Tanjug
EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

„Smena američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona je unutrašnja stvar SAD i Rusija se u to ne meša“, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Predsednik Odbora za međunarodna pitanja Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, međutim, ocenio je za Tas s da bi Boltonov odlazak mogao da poveća šanse za produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

– Nadam da će novi START biti produžen živi dok god je on na snazi, odnosno do februara 2021. godine i nakon Boltonovog odlaska velike su šanse da sporazum bude postignut na vreme i da čak bude unapređen – rekao je Kosačov.

On je dodao da se Bolton uporno protivio sporazumu u oblasti strateške stavbilnosti i kontrole naoružanja, misleći da oni previše ograničavaju SAD u demonstriranju superiornosti.

– Ne znam da li je to razlog što ga je predsednik Tramp otpustio, ali znam da je to razlog što meni nije žao zbog toga – zaključio je Kosačov.

START su 2011. godine potpisale Rusija i SAD i on će biti na snazi do 5. februara 2021. godine, ako ga do tada ne zameni novi sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja,

Sporazum takođe može da bude produžen za ne više od pet godina i to konsenzusom obe strane.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime