pixabay.com
Rusija

Rusija je danas odbacila kao skandaloznu odluku holandskog suda da dvojicu njenih državljana osudi na doživotni zatvor za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014. godine i navela da postupak nije bio nepristrasan.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sud bio pod pritiskom bez presedana holandskih političara, tužilaca i medija da donese politički motivisan ishod, preneo je Rojters.

Suđenje u Holandiji ima sve šanse da postane jedno od najskandaloznijih u istoriji sudskih procesa, navodi se u saopštenju.

Holandski sud izrekao je ranije danas doživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju putničkog aviona na letu MH17 Malejža erlajnsa iznad Ukrajine 2014. godine.

Dvojici bivših ruskih obaveštajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom, kao i lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku, naloženo je i da plate najmanje 16 miliona evra odštete rođacima žrtava.

Svi osuđeni su u begu, veruje se da su u Rusiji, koja neće da ih izruči, navodi britanska agencija.

Četvrti osumnjičeni Rus, Oleg Pulatov je oslobođen.

Andrej Klišas, član gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je novinskoj agenciji TAS S da Moskva neće izručiti Girkina i Dubinskog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here