EPA/Johanna Geron
Žosep Borelj

Vlasti Evropske unije trenutno ne razmatraju mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije. Međutim, takvo stanje stvari bi moglo da se promeni, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Na pitanje postoje li mogućnosti za uvođenje dodatnih ograničavajućih mera protiv Rusije, Borelj je nakon video-konferencije ministara spoljnih poslova Evropske unije rekao da „za sada nema nikakvih izmena u pogledu novih sankcija protiv Moskve“.

„Stanje stvari bi moglo da se promeni, ali je situacija onakva kako sam je objasnio“, dodao je on.

S tim u vezi, Borelj je rekao da ministri inostranih poslova EU na video-konferenciji nisu razmatrali ni masovno proterivanje ruskih diplomata iz zemalja EU u znak solidarnosti sa Češkom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je na konferenciji za štampu izjavio takođe da Češka tokom video-konferencije nije zamolila druge zemlje da proteraju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Pragom.

„Šef češke diplomatije nas je obavestio o odluci da ruske diplomate budu proterane u vezi sa eksplozijom skladišta municije u Češkoj 2014. godine. Evropska unija izražava potpunu solidarnost sa Češkom“, dodao je Borelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here