“Rusija ostaje u pripravnosti”

Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je u ovom trenutku malo verovatno da će se kriza u Avganistanu „preliti“ u susedne zemlje, ali da je Rusija u pripravnosti.

– Čuli smo da oni nemaju nameru i da neće stvarati probleme susedima, između ostalog i zemljama Centralne Azije, kao i da nemaju planove da upadaju na njihovu teritoriju – rekao je Lavrov na forumu savremenog novinarstva „Čitava Rusija-2021“.

On je naveo da će Rusija razmatrati pitanje priznanja talibanske vlasti u zavisnosti od njihovih postupaka.

– Mi smo primili k znanju i podržavamo izjave talibana da nemaju nikakve namere da uzurpiraju vlast i da žele da formiraju inkluzivnu vladu – izjavio je Lavrov.

Ministar se osvrnuo i na predlog Rusije da se nastavi rad u moskovskom formatu koji za sada nije realizovan.

– Mi na stolu držimo naš predlog da se nastavi rad u moskovskom formatu koji čini pet centralnoazijskih država: Iran, Pakistan, Kina, Indija, Rusija i SAD. Poluga za razvoj ovog formata su poslednjih godina tri države Rusija, Kina i SAD, kojima se priključio i Pakistan. Želeli smo da se i Iran priključi, kao i Indija – rekao je Lavrov.

On je pojasnio da je potrebno da se okupe sve zemlje za jednim stolom koje realno, a ne samo na papiru, utiču na situaciju u Avganistanu i na različite političke snage u toj zemlji.
Lavrov je dodao i da se trenutna situacija u Avganistanu ne može rešiti bez uključivanja svih etničkih grupa: Paštuna, Uzbeka, Hazarejaca i Tadžika.

– Sada svi govore o tome da sa talibanima treba sarađivati. Uključujući i one koji su odmah iselili svoje ambasade iz zemlje, što nije slučaj sa Rusijom. Sa talibanima će praktično svi morati da razgovaraju – izjavio je Lavrov.

On je u svom obraćanju naveo i da talibani za sada nisu dali povod za sumnju u njihove namere da se bore protiv teroristima „Daeš-a“ i „Al Kaide“.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime