EPA/Jason Szenes
Vasilij Nebenzja

Rusija odlučno osuđuje napade Izraela na teritoriju Sirije i ocenjuje ih kao najgrublje kršenje suvereniteta zemlje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

– Polazimo od toga da su ovakva agresivna dejstva Izraela koja imaju za cilj dalje rasplamsavanje sukoba nedopustiva i moraju biti zaustavljena – istakao je Nebenzja.

On je naglasio da se operacija Izraela u Pojasu Gaze nastavlja, uprkos ranije usvojenoj rezoluciji SB UN, koja predviđa prekid vatre, a Rusija je izuzetno zabrinuta zbog toga.

– Inicirali smo (današnju sednicu SB UN) kako bi se diskutovalo o tekućim raketno-bombaškim napadima izraelskih odbrambenih snaga na različite objekte Sirije u svetlu vojne operacije Zapadnog Jerusalima u Pojasu Gaze, koja je bez presedana kad su u pitanju žrtve i što se nastavlja, bez obzira na zahtev rezolucije Saveta bezbednosti 2728 o momentalnom prekidu vatre – podvukao je Nebenzja.

Ruski diplomata je apelovao na međunarodnu zajednicu da osudi dejstva Izraela, kojima se krši suverenitet Sirije i nepovredivost diplomatskih objekata.

– Eskalaciju napetosti na Bliskom istoku nakon napada Izraela nosiće na savesti Velika Britanije, SAD i Francuska, koje nisu osudile ovaj akt – zaključio je Nebenzja.

Podsetimo, izraelski avioni izveli su 1. aprila raketni udar na zgradu u blizini iranske ambasade u Damasku, pritom je oštećena i zgrada diplomatskog predstavništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here