commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici

Oko 1.000 ruskih vojnika 201. vojne baze u Tadžikistanu nalazi se na poligonu Laur i Sambuli kako bi usavršili veštine borbene spremnosti usled situacije u Avganistanu, saopštio je ruski Centralni vojni okrug.

“Artiljerci, vojni inženjeri, specijalisti protivvazduhoplovne odbrane, radio-elektronske borbe, radijacijske, hemijske i biološke zaštite će mesec dana raditi na svim borbenim zadacima”, navodi se u saopštenju.

Centralni vojni okrug pojašnjava da će artiljerci izvršiti više od 20 lansiranja iz višecevnih bacača raketa „Grad“ i samohodnih haubica „Gvozdik“ i „Akacija“.

Vojnici će na uslovnog neprijatelja i objekte vojne baze gađati i iz minobacačkog kompleksa „Sanji“ kalibra 120 milimetara, protivavionskog raketnog sistema S-300 PS, kao i iz prenosnih protivavionskih raketnih kompleksa „Verba“ i „Igla“.

Jedinice za radio-elektronsku borbu rade na zadacima borbe protiv bespilotnih letelica i sredstava za komunikaciju. Vojni inženjeri će pripremati maršrute kretanja motornih i tenkovskih jedinica i projekte za opremanje utvrđenja.

Eksperti radijacijske, hemijske i biološke zaštite razvijaju planove koji imaju za cilj da obezbede zaštitu vojske prilikom radioaktivnog, hemijskog i biološkog napada uslovnog neprijatelja.

Upravo je 201. vojna baza, koja se nalazi u Tadžikistanu, najveći ruski vojni objekat van granica Rusije. Nalazi se u gradovima Dušanbe i Bohtare. U sastav ovih baza se nalaze motorne, tenkovske, artiljerijske, obaveštajne jedinice, jedinice protivvazduhoplovne odbrane, radijacijske, hemijske i biološke zaštite i veze.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here