pixabay.com

Rusija je Tadžikistanu poslala 12 oklopnih vozila i određenu količinu vojne opreme, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, u trenutku kada Moskva nastoji da podrži svog saveznika iz Centralne Azije, koji je sused Avganistana.

Moskva je održala vojne vežbe u Tadžikistanu i proširila hardver u svojoj vojnoj bazi, najvećoj u jednoj stranoj zemlji, nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana i talibanskog preuzimanja zemlje, preneo je Rojters.

Rusija je zabrinuta zbog mogućnosti da se islamistički ekstremisti infiltriraju u Centralnu Aziju, koju Moskva vidi kao svoj “južni odbrambeni tampon”.

– U kontekstu rastuće nestabilnosti u blizini južne granice Tadžikistana, zajedno radimo na osiguravanju bezbednosti naših država – rekao je general-major Jevgenij Cinđaikin, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prenos hardvera, koji uključuje i borbenu opremu za bliski kontakt i zaštitnu opremu, modernizovaće i značajno povećati vojne sposobnosti Tadžikistana, saopštilo je Ministarstvo.

Granica Tadžikistana sa Avganistanom proteže se na 1.344 kilometara, a veliki deo je planinski i teško ga je kontrolisati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here